Prima pagină » Știri externe » Borrell denunță PRESIUNILE asupra CPI din cauza inițiativei arestării lui Netanyahu /”Îndemn pe toată lumea să nu intimideze judecătorii”

Borrell denunță PRESIUNILE asupra CPI din cauza inițiativei arestării lui Netanyahu /”Îndemn pe toată lumea să nu intimideze judecătorii”

Borrell denunță PRESIUNILE asupra CPI din cauza inițiativei arestării lui Netanyahu /”Îndemn pe toată lumea să nu intimideze judecătorii”

Josep Borrell Fontelles, Înaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe, a denunțat, vineri, presiunile anumitor țări, inclusiv ale Israelului, asupra judecătorilor Curții Penale Internaționale, în contextul în care procurorii CPI cer emiterea unor mandate pentru arestarea premierului israelian, Benjamin Netanyahu, și a ministrului Apărării, Yoav Gallant.

”Procurorul nu a făcut altceva decât să formuleze acuzații, iar instanța va decide. Între timp, îndemn pe toată lumea, începând cu Guvernul israelian și cu anumite guverne europene, să nu intimideze judecătorii. Nu îi amenințați, nu încercați să le influențați decizia prin amenințări și caracterizări foarte dure”, a declarat Josep Borrell Fontelles, Înaltul reprezentant UE pentru Afaceri Externe și Politici de Securitate, într-un interviu acordat postului spaniol TVE, conform agenției Reuters.

Întrebat vineri dacă Germania îl va aresta pe premierul Benjamin Netanyahu, cancelarul Olaf Scholz a declarat că, deocamdată, nu a fost emis un mandat de arestare.

”Vor decide judecătorii”, a răspuns Olaf Scholz, potrivit site-ului Ynetnews.com.

Israelul a condamnat inițiativa procurorului CPI, subliniind că instanța nu are jurisdicție, deși Autoritatea Palestiniană este parte a tratatului de înființare a instanței judiciare. Ungaria, stat membru UE, a denunțat o ”decizie politică” care discreditează Curtea Penală Internațională.

Washingtonul, care nu participă la tratatul CPI, a respins vehement cererea procurorului Curții Penale Internaționale (CPI) de emitere a unor mandate pentru arestarea premierului israelian, Benjamin Netanyahu, și a ministrului Apărării, Yoav Gallant, catalogând ”rușinoasă” inițiativa.

”Statele Unite resping în mod fundamental anunțul procurorului Curții Penale Internaționale. Respingem echivalarea Israelului cu Hamas. Este rușinos”, a afirmat secretarul de Stat Antony Blinken.

Karim Kahn, procurorul Curții Penale Internaționale (CPI), a solicitat emiterea unor mandate pentru arestarea premierului israelian, Benjamin Netanyahu, și a ministrului Apărării, Yoav Gallant, din cauza ofensivei lansate în Fâșia Gaza, proceduri similare fiind lansate și împotriva liderilor Hamas, Yahya Sinwar, Ismail Haniyeh și Mohammad Deif.

Karim Kahn a afirmat că acuzațiile la adresa Israelului se referă la ”acțiuni de exterminare, acțiuni de provocare a foametei ca metodă de război, inclusiv prin negarea accesului la provizii umanitare și vizarea în mod deliberat a civililor în conflictul” din Fâșia Gaza.

Guvernul Israelului a catalogat drept ”o rușine istorică” inițiativa procurorului Curții Penale Internaționale.

Armata israeliană a intervenit în Fâșia Gaza ca ripostă la atacurile teroriste din 7 octombrie 2023, soldate cu aproximativ 1.160 de morți și peste 3.400 de răniți în sudul Israelului. Militanți ai mișcărilor Hamas și Jihadul Islamic au luat ostatice peste 250 de persoane din sudul Israelului, iar peste 100 sunt încă deținute, făcând obiectul negocierilor internaționale.

Bilanțul ofensivei militare israeliene este de cel puțin 35.800 de morți și 80.011 răniți în Fâșia Gaza, conform autorităților palestiniene.

Citește și:

Reuters: Vladimir Putin vrea negocieri pentru oprirea RĂZBOIULUI din Ucraina pe actualele linii ale frontului

Licențiat în Jurnalism, Științe Politice și Teologie Ortodoxă, Mihail Drăghici este activ în presa centrală din 2002, având o activitate de peste 20 de ani ca editor de știri externe la una ... vezi toate articolele

Citește și