Joseph Borrell, șeful politicii externe al UE, compară distrugerile din Fâșia Gaza comise de Israel cu cele din Germania celui de-al Doilea Război Mondial.
„Orașele din Fâșia Gaza au fost mai distruse decât orașele germane în timpul celui de-al Doilea Război Mondial”, a spus Borrell.
Vizita președintelui german Frank-Walter Steinmeier în Turcia a provocat trei zile de proteste. Activiștii au ieșit în stradă pentru a condamna sprijinul militar al Germaniei acordat Israelului.
„Este o crimă împotriva umanității, ar trebui ca toți oamenii cu rațiune să se opună”, s-a plâns o activistă pro-Palestina. Avocații pentru drepturile omului au solicitat guvernului german condus de premierul social-democrat Olaf Scholz să sisteze imediat orice ajutor militar acordat Israelului.
Germania a fost printre țările occidentale pro-Israel care au condamnat atacul sângeros comis de Hamas pe 7 octombrie 2023, cât și bombardamentul de pe 13-14 aprilie 2024 din partea Iranului care susține oficial mișcările teroriste palestiniene.
El a evaluat distrugerile și spune că pentru reconstrucția infrastructurii din Fâșia Gaza sunt necesari 84 miliarde de euro.
„Putem spune că mai mult de 60% din infrastructura fizică a fost deteriorată și 35% complet distrusă”, a spus el în cadrul unei sesiuni plenare a Parlamentului UE. El a mai spus că peste 240 de lucrători au fost uciși.
„Trebuie să repetăm încă o dată că Israelul trebuie să respecte dreptul internațional”, a spus el, adăugând că Israelul trebuie să „asigure protecția tuturor civililor și a tuturor lucrătorilor umanitari”.
Între timp, comisarul general al Agenției ONU pentru Refugiați Palestinieni, UNRWA, a declarat că atacurile asupra reputației sale au ca scop să le îndepărteze palestinienii de statutul de refugiat.
Organizația Națiunilor Unite a cerut marți „o investigație clară, transparentă și credibilă” a gropilor comune descoperite în două spitale majore din Gaza, percheziționate de trupele israeliene.
Anchetatorii trebuie să aibă acces la site-uri, a declarat purtătorul de cuvânt al ONU, Stephane Dujarric, reporterilor. El a adăugat că mai mulți jurnaliști trebuie să poată lucra în siguranță în Gaza pentru a raporta crimele de război, citează Euronews.
Citește și: