Borrell salută decizia SUA de a permite UCRAINEI să folosească rachete tactice și ar vrea că țările UE să procedeze la fel
This browser does not support the video element.
Josep Borrell Fontelles, Înaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe, a salutat, marți, decizia Statelor Unite de a permite Ucrainei să utilizeze rachete tactice cu rază lungă de acțiune pe teritoriul Rusiei, îndemnând țările europene să procedeze în mod similar.
”Statele Unite au luat o decizie importantă, pe care eu o aplaud categoric. După discuții lungi, președintele Biden a autorizat folosirea unei arme cu rază lungă de acțiune, care poate atinge ținte situate la 300 de kilometri în interiorul Rusiei. Este o veste foarte bună pentru ucraineni, care cereau acest lucru. Acum, Statele Unite au acordat această permisiune”, a afirmat Josep Borrell, Înaltul reprezentant UE pentru Afaceri Externe și Politici de Securitate, cu ocazia Consiliului UE pentru Apărare.
Oficialul UE a îndemnat țările europene să urmeze exemplul Statelor Unite, deși Washingtonul nu a confirmat oficial decizia.
”În Europa, competența este națională, anumite state membre fac deja acest lucru, în mod deschis, sunt alții care fac acest lucru fără a spune, iar alții nu au spus nimic ieri, dar sunt sigur că vor urma exemplul Statelor Unite, pentru a le permite ucrainenilor să folosească armamentul primit pentru a lupta cu Rusia pe teritoriul Rusiei, întrucât sunt atacați de pe teritoriul Rusiei. Iar acest lucru este conform în totalitate cu reglementările internaționale”, a apreciat Josep Borrell.
Armata ucraineană a lansat marți atacuri cu rachete tactice americane ATACMS asupra regiunii ruse Briansk. Ministerul rus al Apărării a confirmat că în atac au fost folosite șase rachete de fabricație americană.
Administrația SUA nu a confirmat, dar nici nu a negat informațiile despre permisiunea acordată Ucrainei de a folosi rachete tactice americane pentru a lansa atacuri pe teritoriul Rusiei, Washingtonul acuzând Moscova de escaladarea conflictului.
”Nu am nicio modificare a liniei politice despre care să vă vorbesc astăzi. Așa cum știți, de când Rusia a lansat invazia totală și chiar înainte de a o lansa, Statele Unite au creat o coaliție de peste 50 de țări pentru a furniza Ucrainei asistența adecvată și pentru a trage la răspundere Rusia. Am transmis clar că ne vom adapta permanent și vom ajusta capabilitățile furnizate Ucrainei când va fi cazul și ați observat acest lucru prin acțiunile noastre din ultimii ani, dar nu am noi evoluții politice despre să vorbesc astăzi”, a afirmat luni Matthew Miller, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat.
Moscova a condamnat vehement presupusa decizie a Washingtonului, avertizând că există riscul escaladării conflictului militar.
”Este clar că actuala Administrație SUA intenționează să acționeze în sensul întreținerii conflictului și inflamării tensiunilor. Această decizie este nechibzuită, periculoasă”, a reacționat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului.
Foto: Profimedia
Citește și: