Un procuror pentru crime de război a pus sub acuzare nouă sârbi bosniaci pentru uciderea a aproximativ 100 de bosniaci musulmani, printre care șapte familii întregi, în timpul războiului din perioada 1992-1995 din Bosnia-Herțegovina, a declarat miercuri procuratura prin intermediul unui comunicat.
La 26 de ani de la încheierea războiului dintre sârbii ortodocși, croații catolici și bosniacii musulmani, în care au murit aproximativ 100.000 de oameni, Bosnia-Herțegovina încă mai caută persoane dispărute și deschide procese împotriva presupușilor făptași, informează Reuters.
În același timp, țara balcanică trece prin cea mai gravă criză politică de după război, dată fiind amenințarea liderilor sârbi bosniaci de a se retrage din instituțiile federale, inclusiv din forțele armate, ceea ce provoacă temeri cu privire la un nou conflict.
Cei nouă indivizi, foşti membri şi comandanţi ai armatei sârbilor bosniaci din timpul războiului, erau acuzaţi de uciderea unor civili bosniaci în zona din jurul oraşului Nevesinje din sud-estul Bosniei, printre care zeci de femei, persoane în vârstă şi copii mici.
Procuratura a subliniat că şapte familii se numărau printre cei ucişi în vara lui 1992. Rămăşiţele unui număr de 49 de persoane au fost descoperite, în timp ce ale altor 47 de oameni nu au fost găsite nici până în ziua de azi.
Punerea sub acuzare a celor nouă sârbi mai trebuie să fie confirmată de Tribunalul de stat al Bosniei-Herţegovina.
Parlamentul sârbilor din Bosnia a lansat luna aceasta un controversat proces prin care intenționează să se retragă din instituțiile comune cu celelalte entități din țară, în special în ceea ce privește Armata.
Decizia vine în pofida faptului că statele occidentale au atras atenția cu privire la pericolul reprezentat de separatismul din această țară din Balcanii de Vest.
Bosnia-Herțegovina este o țară divizată din punct de vedere etnic, iar la mai bine de 25 de ani de la încheierea războiului civil (1992-1995), există temeri că un nou conflict ar putea să izbucnească în această țară ca urmare a ambițiilor secesioniste ale sârbilor, care administrează Republika Srpska, parte a acestui stat federal.
Consiliul pentru Implementarea Păcii (PIC), care supraveghează respectarea Acordului de la Dayton, a atras atenția în ultimele zile că o retragere unilaterală din instituţiile federale nu este posibilă şi a ameninţat cu consecinţe încălcarea acordului de pace de către oricare dintre părţi.