Prima pagină » Știri externe » Brazilia refuză să importe vaccinul rusesc Sputnik V. Rusia acuză Statele Unite ale Americii de influență

Brazilia refuză să importe vaccinul rusesc Sputnik V. Rusia acuză Statele Unite ale Americii de influență

Brazilia refuză să importe vaccinul rusesc Sputnik V. Rusia acuză Statele Unite ale Americii de influență
Rusia susține că Statele Unite ale Americii au influențtat decizia autorităților din Brazilia / Sursă FOTO: Shutterstock

Autoritatea de reglementări în domeniul sănătății din Brazilia, Anvisa, a anunțat luni, 27 aprilie, că nu recomandă importarea vaccinul anti-COVID-19 Sputnik V dezvoltat în Rusia.

Brazilia are, însă, mare nevoie de vaccinuri anti-COVID-19 ținând cont că a fost decimată de virusul SARS-CoV-2 și o nouă tulpină a acestuia apărută în statul sud-american, respectiv P.1.

Anvisa a precizat că nu au fost efectuate teste de siguranță pe vaccinul Sputnik V, astfel încât rămân în continuare întrebări fără răspuns referitoare la dezvoltarea vaccinului, siguranța și modul de fabricare, relatează The New York Times.

Autoritățile din Brazilia nu vor să vaccineze populația cu Sputnik V

Managerul Anvisa pe medicină și produse biologice, Gustavo Mendes Lima Santos, a precizat într-o prezentare a deciziei luate de autoritatea de reglementare că datele despre eficacitatea vaccinului sunt „nesigure”. În prezentarea se menționa că există „întrebări cruciale” care au rămas fără răspuns, inclusiv despre potențialele efecte adverse, precum cheagurile.

Reacția Rusiei la decizia autorităților medicale din Brazilia nu a întârziat să apară. Pe contul oficial de Twitter al celor care promovează vaccinul Sputnik V a fost postat un mesaj în portugheză în care se preciza că dezvoltatorii vaccinului au împărtășit „toate informațiile necesare și documentațiile”.

Rusia reacționeză: SUA a influențat decizia Braziliei

Într-o altă postare pe aceeași platformă de socializare, Anvisa era acuzată că a luat o decizie „de natură politică” care „nu avea nicio legătură cu accesul la informații sau date științifice”. De asemenea, se susținea că Statele Unite ale Americii au influențat Brazilia să nu își dea acceptul privind vaccinul rusesc.

Rusia folosește vaccinul Sputnik V în cadrul campaniei masive de vaccinare iar serul a fost aprobat pentru utilizare în procedură de urgență și în alte țări. Însă lansarea vaccinului a fost subiect de cotnre politice și propagandă, mai ales după ce președintele Rusiei Vladimir Putin a anunțat aprobarea vaccinului înainte de începerea studiilor avansate.

Situația din Brazilia în ceea ce privește pandemia COVID-19 este una în continuare gravă. De la începutul pandemiei au fost confirmate peste 14 milioane de cazuri de infectare cu SARS-CoV-2 iar aproape 400.000 de persoane bolnave din cauza noului coronavirus au decedat. În prezent, Brazilia are peste 1 milion de cazuri COVID-19 active, potrivit worldometers.info.

Citește și