Prima pagină » Știri externe » BREAKING NEWS. Principalul suspect în cazul asasinării fostului premier libanez, Rafic Hariri, găsit vinovat de un tribunal internațional

BREAKING NEWS. Principalul suspect în cazul asasinării fostului premier libanez, Rafic Hariri, găsit vinovat de un tribunal internațional

BREAKING NEWS. Principalul suspect în cazul asasinării fostului premier libanez, Rafic Hariri, găsit vinovat de un tribunal internațional

Unul dintre cei patru bărbați acuzați de asasinarea fostului premier al Libanului, Rafic Hariri, în 2005 la Beirut, a fost găsit vinovat pentru această crimă de către un tribunal al Organizației Națiunilor Unite (ONU) care judecă acest caz.

Salim Ayyash este judecat în absență încă din 2014 în acest dosar, împreună cu alți trei membri ai grupării șiite Hezbollah, informează BBC.

Asasinarea fostului lider de la Beirut, unul dintre cei mai importanți politicieni sunniți din Liban, a produs revoltă la nivel național, acum 15 ani.

Verdictul în cazul lui Ayyash vine într-o perioadă în care Libanul se confruntă cu o criză politică și socio-economică profundă.

Ayyash a fost găsit vinovat de conspirație la comiterea unui atac terorist, asasinarea lui Hariri și a altor 21 de persoane. Totodată, instanța a ajuns la concluzia că acesta se face vinovat și de 226 de tentative de omor după explozia de la Beirut din 14 februarie 2005, care a dus la moartea lui Hariri.

Judecătorii au explicat că există dovezi potrivit cărora Ayyash ar fi deținut unul dintre cele șase telefoane mobile folosite de echipa care l-a asasinat pe fostul premier libanez.

Trei alți suspecți, achitați

Instanța a decis achitarea celorlalți trei suspecți, Hussein Hassan Oneissi, Assad Hassan Sabra și Hassan Habib Merhi, din lipsă de probe.

Un al cincilea suspect, Mustafa Badreddine, comandantul aripii militare a Hezbollah la acea vreme, a fost exclus din dosar după ce acesta a fost ucis în Siria, în 2016. Procurorii l-au descris pe Badreddine ca fiind „cel care a deținut controlul operațiunii” de asasinare a lui Hariri.

Președintele instanței, David Re, a declarat că nu există dovezi potrivit cărora Hezbollah sau Siria ar fi fost implicate în atac.

Verdictul, așteptat de mulți ani, vine într-un moment extrem de delicat pentru Liban.

Decizia ar fi trebuit să fie făcută publică acum două săptămâni, însă prezentarea verdictului a fost amânată din cauza exploziei din portul Beirut, care a dus la distrugerea unei părți importante din capitala libaneză și la demisia Guvernului Hassan Diab.

Andrei Văcaru a absolvit studiile de licență la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București în anul 2013, dar și un master în Comunicare în cadrul ... vezi toate articolele

Citește și