LIVE UPDATE | SUA și Marea Britanie au lansat bombardamente asupra grupării Houthi din Yemen. „Veți suporta repercusiuni grave”. Rusia reacționează
Statele Unite și Marea Britanie au bombardat, în cursul nopții, poziții ale insurgenților huthi din Yemen, ca reacție la atacurile pe care islamiștii le-au lansat asupra navelor din Marea Roșie în contextul ofensivei israeliene în Fâșia Gaza.
UPDATE 7: Atacurile americano-britanice s-au soldat cu cinci morţi şi șase răniţi
Statele Unite şi Marea Britanie au întreprins vineri 73 de raiduri aeriene împotriva luptătorilor huthi din Yemen, omorând cinci dintre ei şi rănind alţi şase, a declarat purtătorul de cuvânt militar al rebelilor, promiţând represalii, transmit agențiile DPA şi AFP.
„Inamicul americano-britanic poartă întreaga responsabilitate pentru agresiunea sa criminală”, a afirmat purtătorul de cuvânt Yahya Saree într-un comunicat pe platforma X.
Potrivit lui, cele 73 de raiduri au vizat capitala Sana’a şi guvernoratele Hodeidah, Taiz, Hajjah şi Saada.
„Aceste raiduri au provocat moartea a cinci martiri şi rănirea altor şase membri ai forţelor noastre armate”, a adăugat el.
„Agresiunea nu va rămâne fără răspuns şi nepedepsită. Forţele armate yemenite nu vor ezita să atace surse de ameninţare şi toate ţintele ostile la sol şi pe mare”, a mai spus purtătorul de cuvânt.
UPDATE 6: China, îngrijorată de escaladarea tensiunilor în Marea Roșie, face apel la calm între Huthi și coaliția americano-britanică
China a declarat vineri că este îngrijorată de escaladarea tensiunilor în Marea Roșie și a făcut apel la calm în urma atacurilor militare comune ale SUA și Marii Britanii asupra unor ținte Huthi din Yemen.
În cadrul unei conferințe de presă obișnuite, purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Mao Ning, a declarat că Beijingul „face apel la toate părțile relevante să rămână calme și să dea dovadă de reținere, pentru a împiedica extinderea conflictului”.
„Suntem dispuși să comunicăm cu toate părțile și să dezescaladăm tensiunile, în vederea menținerii în comun a securității căii navigabile internaționale”, a adăugat el.
Loviturile comune au fost lansate după ce Consiliul de Securitate al ONU a aprobat miercuri o rezoluție prin care se cere Houthis să înceteze atacurile „nerușinate” asupra navelor comerciale din Marea Roșie, vitală din punct de vedere comercial, potrivit CNN.
China și Rusia s-au numărat printre cele patru abțineri la acest vot.
UPDATE 5: Rusia solicită o reuniune a Consiliului de Securitate al ONU după atacul americano-britanic din Yemen
Rusia a solicitat o reuniune urgentă a Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite pentru a discuta despre loviturile militare efectuate de Statele Unite și Marea Britanie asupra Yemenului.
„Rusia a solicitat o reuniune urgentă a Consiliului de Securitate al ONU pe 12 ianuarie în legătură cu loviturile americane și britanice asupra Yemenului”, a declarat misiunea permanentă a Rusiei la ONU, potrivit The Telegraph.
Loviturile aeriene efectuate în cursul nopții de SUA și Marea Britanie împotriva unor obiective militare houthi din Yemen nu vor rămâne fără „pedeapsă sau represalii”, a declarat purtătorul de cuvânt militar al grupării.
De asemenea, aceștia au afirmat că loviturile au ucis cinci combatanți și au rănit alți șase și au spus că gruparea Houthi va continua să blocheze trecerea navelor în Marea Roșie și Marea Arabiei, relatează Reuters.
UPDATE 4: Liderul houthi califică drept „barbare” bombardamentele americano-britanice din Yemen
Loviturile comune efectuate joi de SUA și Marea Britanie în Yemen au fost „barbare”, a declarat vineri un înalt oficial Houthi.
Într-o declarație pe X, Mohammed Ali al-Houthi, șeful Comitetului revoluționar suprem al grupului militant, a declarat că loviturile au fost „barbare, teroriste și reprezintă o agresiune deliberată și nejustificată care reflectă o psihologie brutală”.
Atacurile au arătat că Statele Unite sunt cele care „gestionează agresiunea” în Gaza, precum și în Yemen, a mai afirmat el.
Atacurile de joi marchează un răspuns semnificativ după ce SUA și aliații săi au avertizat gruparea militantă susținută de Iran că va suporta consecințele atacurilor repetate cu drone și rachete asupra navelor comerciale din Marea Roșie, despre care militanții Houthi afirmă că sunt o răzbunare împotriva Israelului pentru campania sa militară din Gaza, potrivit The Guardian.
Houthi amenință SUA și Marea Britanie cu „repercusiuni grave”
Anterior, ministrul adjunct de externe houthi a avertizat că SUA și Marea Britanie se vor confrunta cu repercusiuni grave pentru ceea ce el a numit un act flagrant de agresiune.
Reacția regională: Iranul, despre care se crede că i-a înarmat și antrenat pe Houthis, a condamnat, de asemenea, atacurile comune, afirmând că acestea încalcă dreptul internațional și „suveranitatea și integritatea teritorială a Yemenului” și avertizând că vor alimenta instabilitatea regională.
Arabia Saudită, un partener militar apropiat al SUA, care se află într-un armistițiu negociat cu grijă cu Houthis după ani de război, și-a exprimat profunda îngrijorare cu privire la situația de securitate din Marea Roșie și a îndemnat la reținere.
UPDATE 3: Atacurile aeriene americano-britanice în Yemen, un act de autoapărare, afirmă ministrul britanic al Apărării
Loviturile efectuate peste noapte de Marea Britanie și SUA împotriva unor obiective militare houthi din Yemen au fost un act de autoapărare, a declarat vineri ministrul britanic al forțelor armate, James Heappey, pentru Times Radio.
Ministrul Apărării din Marea Britanie a declarat că Marina Regală dorește în continuare să protejeze transportul maritim și că vor fi luate în considerare mai multe acțiuni pe bază individuală, relatează Reuters. Avertismentul rămâne în vigoare, a adăugat el.
Heappey a spus că este necesar să se vadă dacă transportul maritim comercial se simte liniștit și că va exista o oportunitate, la revenirea parlamentului, pentru ca această problemă să fie dezbătută.
De asemenea, el a spus că este cazul că grupările aliate iraniene din Orientul Mijlociu au fost foarte active în ultimele două luni, potrivit The Guardian.
UPDATTE 2: Iranul condamnă loviturile asupra Houthi și avertizează SUA că acestea vor alimenta instabilitatea regională
Iranul a condamnat vineri loviturile comune ale SUA și Marii Britanii împotriva țintelor Houthi, numind atacurile militare „o încălcare clară a suveranității și integrității teritoriale a Yemenului” și „o încălcare a dreptului internațional”.
Într-o declarație, Nasser Kanani, un purtător de cuvânt al Ministerului iranian al Afacerilor Externe, a declarat că „atacurile deliberate nu vor avea alt rezultat decât alimentarea insecurității și instabilității în regiune”.
El a acuzat, de asemenea, SUA și Marea Britanie că se folosesc de lovituri pentru a distrage atenția de la războiul Israelului împotriva Hamas în Gaza și a îndemnat comunitatea internațională să împiedice răspândirea războiului și a instabilității în regiune prin „reacții și acțiuni responsabile”.
Declarația nu a menționat în mod specific gruparea Houthi, grup militant susținut de Iran, care se află în spatele atacurilor recente asupra navelor comerciale din Marea Roșie, despre care spune că sunt o răzbunare împotriva Israelului pentru campania sa militară din Gaza.
Temerile unui conflict mai amplu în Orientul Mijlociu, tot mai mari
Se crede că militanții Houthi au fost înarmați și antrenați de Iran și există temeri că atacurile lor ar putea transforma războiul Israelului împotriva Hamas într-un conflict regional mai amplu.
Iranul a furnizat grupului arme și tehnologie pentru mine marine, rachete balistice și de croazieră și drone, potrivit unui raport din 2021 al Centrului pentru Studii Strategice și Internaționale.
Loviturile coaliției de joi au avut loc la o zi după ce Consiliul de Securitate al ONU a aprobat o rezoluție prin care se cere grupării Houthi să „înceteze atacurile sale nerușinate” asupra transportului maritim în Marea Roșie, vitală din punct de vedere comercial.
UPDATE 1: Forțele Aeriene americane și britanice au distrus peste 60 de ținte Houthi în Yemen
Într-un comunicat de presă emis de comandantul central al Forțelor Aeriene ale SUA, lt. generalul Alex Grynkewich, se menționează că forțele SUA și ale coaliției au efectuat atacuri asupra a peste 60 de ținte situate în 16 locații ale militanților Houthi din Yemen, joi seară.
Atacurile au implicat folosirea a peste o sută de muniții ghidate cu precizie și au vizat centre de comandă și control, depozite de muniție, sisteme de lansare, facilități de producție și sisteme radar anti-aeriene, conform afirmațiilor generalului Grynkewich.
El a subliniat angajamentul continuu față de partenerii din Orientul Mijlociu, având ca scop asigurarea apărării împotriva grupărilor de miliție sprijinite de Iran, inclusiv militanții Houthi, și contracararea amenințărilor la adresa securității și stabilității din regiune.
Zonele din jurul aeroportului din Hodeidah au fost lovite în loviturile comune de joi, au declarat anterior oficiali houthi.
Noi explozii au fost auzite în orașul-port Hodeidah din vestul Yemenului, vineri dimineață, a declarat un rezident pentru CNN.
Știrea inițială
Mai mulți oficiali din cadrul Departamentului american al Apărării au declarat că au fost lansate atacuri cu rachete, din avioane, nave militare și dintr-un submarin, asupra unor obiective situate în zone din Yemen aflate sub controlul insurgenților huthi.
La operațiune participă și forțe militare britanice, în contextul în care Guvernul de la Londra avertizase militanții huthi cu o ripostă după recentele atacuri din Marea Roșie.
Conform unor surse locale citate de postul de televiziune BBC News, atacurile au vizat poziții islamiste din capitala Yemenului, Sanaa, și din Portul Hudaydah.
Au fost raportate cel puțin cinci explozii majore, fiind vizate sisteme logistice, instalații antiaeriene și depozite de armament, au declarat surse citate de agenția The Associated Press.
Biden: Este ”riposta directă” la atacurile fără precedent ale militanților huthi
Președintele american, Joe Biden, a declarat că operațiunea militară a Statelor Unite și Marii Britanii este susținută de Australia, Bahrain, Canada și Olanda.
”Au fost lansate cu succes bombardamente asupra mai multor ținte din Yemen utilizate de rebelii huthi pentru periclitarea libertății de navigație pe una dintre cele mai importante rute maritime din lume. Aceste bombardamente reprezintă riposta directă la atacurile fără precedent lansate de militanții huthi asupra vaselor comerciale care tranzitează Marea Roșie. (…) Aceste atacuri au periclitat personalul american, marinarii civili, au periclitat state partenere, comerțul și libertatea de navigație”, a afirmat Biden, potrivit Președinției SUA.
”Nu voi ezita să ordon măsuri suplimentare pentru protejarea personalului nostru și a libertății de circulație la nivel internațional”, a avertizat președintele SUA.
La rândul său, premierul britanic, Rishi Sunak, i-a acuzat pe insurgenții huthi de ”periclitarea și destabilizarea comerțului internațional pe Marea Roșie”. ”Aceste acțiuni nu pot fi tolerate. Îi îndemn pe militanții huthi să înceteze atacurile și să reducă tensiunile”, a subliniat Rishi Sunak.
Mișcarea Huthi confirmă atacurile și amenință cu riposte
Mișcarea Huthi din Yemen, susținută de Iran, a confirmat atacurile și a amenințat cu riposte militare.
”Asistăm la o agresiune americană, britanică și sionistă asupra Yemenului, cu raiduri asupra capitalei, Sanaa, asupra guvernoratului Hudaydah, asupra localităților Saada și Dhamar”, a declarat Abdul Qader al-Mortada, un reprezentant al militanților huthi.
”Niciun atac american nu va rămăne fără ripostă”, avertizase, la rândul său, Abdel Malik al-Houthi, liderul Mișcării Huthi din Yemen.
Militanții huthi, susținuți de Iran, au lansat zeci de atacuri cu rachete și drone asupra Israelului și asupra navelor comerciale din Marea Roșie, ca ripostă la ofensiva israeliană din Fâșia Gaza, declanșată după atacurile comise pe 7 octombrie 2023 de combatanți ai grupurilor palestiniene Hamas și Jihadul Islamic, soldate cu aproximativ 1.200 de morți în sudul Israelului.
Foto: Profimedia