SUMMIT UE | Liderii europeni au decis lansarea negocierilor pentru integrarea Republicii Moldova și a Ucrainei
Liderii statelor Uniunii Europene și ai instituțiilor comunitare au decis joi seară, cu ocazia summitului de la Bruxelles, lansarea negocierilor formale în vederea admiterii Republicii Moldova și a Ucrainei în Blocul comunitar.
”Consiliul European a decis începerea negocierilor de aderare cu Ucraina și Republica Moldova”, a anunțat președintele instituției, Charles Michel, într-un mesaj postat pe platforma de microblogging X.
Charles Michel a precizat că liderii europeni au acceptat și acordarea statutului de candidat pentru integrarea în UE Georgiei. ”Iar UE va iniția negocierile cu Bosnia-Herțegovina când va fi atins nivelul necesar de îndeplinire a criteriilor de aderare, invitând Comisia Europeană să elaboreze până în martie un raport, în vederea unei astfel de hotărâri. În mod clar, deciziile sunt un semnal de speranță pentru cetățeni și pentru continent”, a subliniat Charles Michel.
Decizia de lansare a negocierilor pentru integrarea Ucrainei în UE a fost posibilă pentru că premierul Ungariei, Viktor Orban, s-a abtinut de la vot la summitul Consiliului European.
”Aderarea Ucrainei este o decizie greșită. Ungaria nu poate participa la această decizie greșită. Ungaria nu poate împărtăși responsabilitatea acestei decizii fără sens, de aceea, ne-am abținut de la vot”, a afirmat Viktor Orban, citat de cotidianul Le Monde.
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a salutat decizia Consiliului European, catalogând-o drept o ”victorie”. ”Este o victorie a Ucrainei, este victoria întregii Europe, o victorie care motivează, inspiră și consolidează”, a reacționat Volodimir Zelenski.
O reacție asemănătoare a avut Maia Sandu, președintele Republicii Moldova. ”Dragi moldoveni, felicitări! Decizia de azi de a deschide negocierile pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană este victoria noastră a tuturor. Uniunea Europeană a zis «da» pentru țara noastră, a zis «da» pentru viitorul nostru european. Este o pagină nouă în istoria noastră. Acum doi ani, nimeni nu-și imagina că în 2023 Comisia Europeană va propune deschiderea negocierilor de aderare cu Republica Moldova. Succesul de azi este meritul întregii societăți – al tuturor celor care aleg democrația și prosperitatea, care muncesc cu perseverență și răbdare, care au ieșit la vot, au protestat pentru libertate și nu au încetat niciodată să creadă că Moldova merită mai mult. Suntem europeni și acest lucru este recunoscut de întreaga UE”, a declarat Maia Sandu, într-un mesaj postat pe Facebook.
Foto: Profimedia
Citește și:
BCE menține nivelul dobânzii de referință în zona euro, în contextul fluctuațiilor inflației