BREXIT – PRĂPASTIA DINTRE GENERAȚII. Ziua în care părinții nu și-au auzit copiii

BREXIT - PRĂPASTIA DINTRE GENERAȚII. Ziua în care părinții nu și-au auzit copiii
Publicat: 25/06/2016, 19:18
Actualizat: 31/01/2018, 23:40

Rezultatul referendumului a stârnit tensiuni și crize în societatea britanică, însă se pare că cea mai mare prăpastie a apărut între generații și gândirea lor. Potrivit cercetărilor făcute înainte de ziua votului, 57% dintre britanicii cu vârste cuprinse între 18 și 34 de ani care intenționau să participe la scrutinul de joi erau în favoarea continuării parcursului european. Același procent, de această dată pentru categoria de vârstă de peste 55 de ani, se declara de partea taberei „LEAVE”, adică abandonării Uniunii Europene.

În cazul tinerilor de 25 de ani, cifrele se prezentau și mai evidente: trei sferturi dintre ei voiau ca Marea Britanie să rămână în UE. Acest lucru ar putea fi explicat și prin prisma faptului că tinerii din această categorie de vârstă s-au născut într-o Mare Britanie care făcea deja parte din UE și au luat acest fapt ca atare, fără să-l vadă ca pe un experiment politic.

Ei se simt mult mai bine decât generația anterioară știind că trăiesc într-o societate multiculturală, mai ales în ceea ce-i privește pe cei care locuiesc în marile orașe, cum ar fi Londra sau Edinburgh, pline de oameni veniți de pe întreg continentul, în special pentru studii.

Foarte mulți tineri britanici și-au exprimat uimirea, furia și disperarea față de decizia părinților și bunicilor lor, care au votat în favoarea unor schimbări care le-ar limita accesul la libera circulație, cunoașterea altor culturi, precum și oportunitățile legate de muncă și studii, pe care apartenența la UE le asigura.

„Sunt total dezamăgit de faptul că bunicii noștri care au hotărât că îi urăsc pe străini mai mult decât ne iubesc ei pe noi și viitorul nostru” a scris Dan Boden, un tânăr britanic, pe contul lui de Twitter.

Organizarea acestui referendum a stârnit o dorință mare de participare la vot din partea tinerilor, ceea ce a determinat guvernul să încerce chiar să micșoreze vârsta de participare la acest scrutin de la 18 la 16 ani. Această propunere nu a fost concretizată, însă tabăra „REMAIN” a reușit să înregistreze un succes în ceea ce privește numărul de tineri care i s-a alăturat. Ba chiar data de înregistrare pe site-ul online a fost prelungită cu două zile, din cauza faptului că pagina a cedat sub presiunea unui număr prea mare de vizitatori.

În campania pentru continuarea drumului european, premierul David Cameron s-a înregistrat pe Tinder, o aplicație de tip matrimonial folosită de tot mai mulți tineri, în timp ce site-ul TheLADbible, foarte popular în rândul bărbaților tineri a publicat constant avantaje ale rămânerii Marii Britanii în UE.

Partidul de opoziție, Partidul Laburist, a încercat, de asemenea, să ajungă la electoratul tânăr.

Mai mult de un milion de tineri cu vârste curpinse între 18 și 34 de ani s-au înregistrat în vederea votului în ultimele luni, cel mai mare număr din istoria alegerilor desfășurate vreodată în Marea Britanie. Acest lucru s-a resimțit și în prezența la vot de peste 72%, cea mai mare prezență britanică din 1992 încoace.

Totuși, aceste eforturi nu au fost suficiente.

„M-am trezit cu rezultatele referendumului și mi-am dat seama că generația în vârstă tocmai ne-a ruinat viitorul”, a scris Toby Pickard pe Twitter.

Tânăra Sarah Hartley a concluzionat că economia britanică e făcută „zdrențe” pentru că „bunicii noștri s-au gândit mai mult la confortul lor decât la viitorul nostru”.

În Edinburgh, un oraș universitar cu o orientare puternic pro-europeană, Robert Jack, un tânăr student de 21 de ani al Universității din Glasgow, s-a declarat șocat de decizie. El se teme de faptul că nu va mai putea accesa programul Erasmus prin care dorește să vină să studieze în România.

„Votul acesta aduce numai stricăciuni”, a spus Robert, adăugând că speră la organizarea unui al doilea referendum în care scoțienii să decidă dacă vor ca țara lor să rămână parte a Regatului Unit sau nu.

Lewis Philips și prietenii lui și-au înecat amarul în cântece și alcool la festivalul de muzică Glastonbury din Somerset.

„Noi suntem cei care vom fi nevoiți să trăim cu această decizie pentru foarte mult timp, dar un grup de pensionari au reușit să ia această decizie în locul nostru”, a spus Lewis, un tânăr de 27 de ani. El se declară terifiat de previziunile economice care apar la adresa Marii Britanii.

Louise Driscoll, o barmaniță de 21 de ani din Londra și-a petrecut mai toată ziua de vineri plângând. „Am simțit un gol în stomac. Ce ne facem acum? Sunt foarte speriată”, au fost cuvintele tinerei, ai cărei părinți au votat în favoarea părăsirii Uniunii și probabil se bucură acum de rezultat.

Bineînțeles că, foarte mulți tineri au susținut ieșirea țării lor din UE. Ben Kew, în vârstă de 21 de ani, a mărturisit că a stat 30 de ore la sediul taberei „LEAVE” așteptând rezultatele finale.

„Am fost surprins. Nu am crezut că vom reuși, dar sunt mulțumit că susținătorii acestei idei au dat lovitura”, a spus el, adăugând că rezultatul acestui referendum exprimă dorința britanicilor față de o schimbare majoră.

Situația universităților, incertă pentru tinerii britanici

Foarte mulți tineri votanți s-au întrebat ce se va întâmpla cu fondurile europene care sprijineau cercetarea și știința. Universitățile britanice primesc, în prezent, aproape 16% din banii cheltuiți pe cercetare și pe salariile oamenilor de știință de la UE.

„Din zorii zilei văd pe Facebook mesaje ale prietenilor mei în care își exprimă dezamăgirea față de rezultatul votului. Campusul nostru era susținut și cu fonduri de la Uniunea Europeană, deci lucrurile nu arată prea bine pentru universitatea la care studiez”, a scris James Calderbank, un student de 21 de ani al Universității Falmouth din Cornwall.

Chiar și elevii de liceu și-au exprimat îngrijorarea.

„Este o delimitare clară între felul în care gândesc tinerii și felul în care o fac cei mai în vârstă”, a scris Elliot Shirnia, fiul de 18 ani al unui refugiat iranian, elev la Marling School, Gloucestershire.

Teama referitoare la situația economică și la problema imigranților pare că a condus la victoria celor din tabăra „LEAVE”. Foarte mulți tineri spun că această decizie este menită să le țină în loc perspectivele asupra vieții.

„Fac deja parte dintr-o generație blocată în plata chiriilor, care nu își permite să-și cumpere o casă. Bătrânii par să fie mulțumiți de rezultat, considerând-o o victorie mare, dar nu își dau seama de haosul pe care decizia lor îl cauzează generației mele. Mă tem de ce se va întâmpla cu locurile de muncă, cu drepturile angajaților, cu mediul și cu economia noastră”, a spus Hannah Shaw, o tânără de 25 de ani, angajată într-un spital de stat, care locuiește încă cu părinții ei.

Ea a declarat că are prieteni din țări precum Slovacia, Spania sau România și că îi este greu să vadă cum vor fi afectate și țările lor și să de gândească la faptul că, cel mai probabil, îi va fi foarte greu să îi mai viziteze sau să mai primească vizita lor vreodată. Hannah consideră că Marea Britanie a devenit, dintr-o dată, o țară foarte mică și izolată.

Tânăra susține, de asemenea, că presa a fost una dintre cauzele care au determinat bătrânii să voteze pentru părăsirea Uniunii, prin dezinformarea referiotare la apartenența Regatului la UE.

„O mulțime de bătrâni se bazează pe ceea ce citesc în ziare și nu pe propria lor muncă de cercetare, așa cum facem noi, tinerii”, a pus Hannah.

Aceeași idee este susținută și de Jenna Ives-Moody, studentă la jurnalism la Universitatea din Huddersfield, care spune că jurnalismul de calitate nu este luat în seamă de majoritatea populației britanice. Jenna spune că cei care au susținut ieșirea Marii Britanii din Uniune s-au bazat pe o idee greșită de restabilire a gloriei trecute a Regatului, idee care nu se potrivește cu gândirea tinerilor care se bucură de tot ceea ce presupune identitatea europeană.

Teama s-a făcut simțită și în rândul celor veniți în capitala Angliei, Londra, din toate colțurile Europei.

„Am trimis deja bani în țările noastre pentru că știm că în zilele următoare valoarea lirei va continua să scadă”, a spus Francisco Vicedo, un tânăr spaniol care lucrează la o rețea fast-food londoneză. Băiatul este student la un program masteral care se concentrează pe modalități de combatere a crimei organizate la University College London.

El spera să poată rămâne să locuiască în Londra, unde oportunitățile găsirii unui loc de muncă sunt mai mari decât în Spania, țara natală care nu îi poate asigura un viitor sigur.

„Există o grămadă de motive de îngrijorare și în ceea ce privește modul în care va fi afectată libera circulație între Irlanda și Irlanda de Nord”, a spus Dara Canavan, o irlandeză de 23 de ani care lucrează în consultanță, în Irlanda de Nord și care nu plănuia să rămână în Regat decât pentru o perioadă, dar se teme acum de consecințele pe care Brexit-ul le va avea asupra liberei circulații.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Descoperirea care ne face să regândim modul în care a apărut viața pe Pământ”. Ce...
Detaliul care a dus la prinderea criminalului din Brăila. Ce a început să facă după...
FOTO. Imagini interzise, de la saună, cu Georgina, iubita lui Cristiano Ronaldo! A intrat într-o...
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut...
Rechinii din largul coastei Braziliei au fost testați pozitiv la cocaină. Experții trag un semnal...
Decizia luată de Lidl, după ce Sânziana Negru și Ștefan Floroaica au aruncat la gunoi...
S-a transformat total în câteva luni: acuzată că a luat OZEMPIC pentru a slăbi! Vedeta...
Vremea 23 iulie - 19 august 2024. De joi, temperaturile scad în toată ţara. Val...
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace! Cine era cu el în apartament
Misterul morții lui Andrei Versace. Avocatul Adrian Cuculis a explicat principalele ipoteze: „Ar putea să...
Au peste 40 de ani, dar arată ca la 20. Ele sunt vedetele pentru care...
Cele mai ieftine SUV-uri cu transmisie automată. Care sunt rivalii lui DUSTER?
Gafă de proporţii comisă de Adidas: a creat un model de încălţări în amintirea JO...
Un telescop de pe orbita Pământului, LOVIT de un obiect cu viteză foarte mare
Vestea care a distrus-o pe Simona Halep: A fost ca și cum mi-ai înfipt un...
Cât a câștigat Meghan Markle din serialul ”Suits”. Nu a fost nici pe departe cea...
Imagini din apartamentul în care Andrei Versace a fost găsit fără suflare. Ce se observă...
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace
Cât au plătit Tavi Clonda și Gabriela Cristea pentru o cursă de la aeroport la...
Fratele lui Andrei Versace rupe tăcerea după moartea lui: ”Nu a fost ucis, nu avea...
BANCUL ZILEI. Costică îl întreabă pe Mitică: –De ce porți verigheta pe mâna cealaltă?
O adevărată „mină de aur”: 800 de tipuri de grâu ar putea salva lumea