Mai mulți retaileri, printre care și Tesco, au avertizat că aceste dificultăți ar putea dura și câteva luni, în condițiile în care produsele perisabile s-ar putea degrada în porturi în cazul în care ar fi introduse controale la frontiere. De asemenea, reprezentanții acestei industrii au informat că depozitele de alimente din țară sunt deja pline.
„Nu vom muri de foame, dar unele produse vor lipsi. Situația va fi imprevizibilă”, a declarat Tim Rycroft, directorul de operațiuni al Federației pentru Alimente și Băuturi din Marea Britanie. „Dat fiind faptul că mâncarea este perisabilă, ne așteptăm ca unele produse să lipsească în săptămânile sau lunile de după un eventual Brexit fără acord”, a mai spus Rycroft, care a adăugat că și prețurile unor categorii de alimente ar urma să crească în respectiva perioadă.
Marea Britanie importă aproximativ 60% din alimentele de care are nevoie, iar fructele și legumele, spre exemplu, care sunt rapid perisabile, ar putea să devină dificil de importat dacă eventualele controale la frontiere ar produce aglomerație în principalul port al țării, Dover.
Avertismentul organizației vine în contextul în care premierul Marii Britanii, Boris Johnson, a avertizat în repetate rânduri că dacă Uniunea Europeană nu accepta să renegocieze condițiile Acordului privind ieșirea țării din Blocul comunitar, atunci Marea Britanie va părăsi Uniunea fără un astfel de acord, pe 31 octombrie.