Conform unor funcționari UE citați de cotidianul britanic The Guardian, Administrația Emmanuel Macron a obținut susținerea Spaniei și Belgiei pentru a refuza cererea Guvernului Theresa May de amânare a Brexit. „Probabil vom accepta amânarea cu cel mult câteva săptămâni pentru a ne pregăti de efectele asupra piețelor financiare”, a declarat un diplomat francez de la Uniunea Europeană.
Guvernul Theresa May a cerut din nou vineri amânarea Brexit până pe 30 iunie, pentru a evita ieșirea Marii Britanii din UE fără niciun acord pe 12 aprilie. Conform unor surse UE, președintele Consiliului European, Donald Tusk, ar fi dispus să acorde amânarea Brexit aproximativ un an, în cadrul unui mecanism numit „extindere flexibilă” („flextindere”) care ar permite Marii Britanii să se retragă din Blocul comunitar imediat după o eventuală aprobare și ratificare a Acordului Brexit, respins până acum de Camera Comunelor.
Însă Franța și Austria au semnalat că nu sunt de acord cu amânarea Brexit. O decizie de amânare poate fi luată în unanimitate de cele 27 de state membre UE.
Amélie de Montchalin, secretar de stat în cadrul Ministerului francez al Afacerilor Europene, a declarat pentru cotidianul The Guardian: „Consiliul European a luat o decizie clară pe 21 martie. O altă prelungire a negocierilor ar necesita ca Marea Britanie să prezinte un plan clar și credibil care să aibă susținere politică. În absența unui astfel de plan, va trebui să acceptăm că Marea Britanie a optat pentru retragerea din UE în mod dezordonat”.
Potrivit deciziilor din acest moment, Marea Britanie ar urma să iasă din Uniunea Europeană pe 12 aprilie, fără niciun acord Brexit.
Riscul ieșirii Marii Britanii din Uniunea Europeană fără niciun acord este „alarmant de mare”, a afirmat miercuri Mark Carney, guvernatorul Băncii Angliei, catalogând drept „absolut absurde” sugestiile că un astfel de scenariu poate fi gestionat.
Camera Comunelor a respins de trei ori Acordul negociat de Guvernul Theresa May cu Uniunea Europeană. Bruxellesul a amânat producerea Brexit până pe 12 aprilie în cazul în care Camera Comunelor nu va adopta proiectul de acord. În cazul în care Acordul ar fi aprobat, ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană ar urma să se producă pe 22 mai.
Marea Britanie urma să se retragă din UE pe 29 martie, dar Camera Comunelor a aprobat un plan inițial al Guvernului Theresa May de a solicita amânarea Brexit până cel puțin pe 30 iunie. Acordul Brexit elaborat de Guvernul Theresa May și Bruxelles prevede reciprocitate în privința libertății de circulație, o perioadă de tranziție post-Brexit, menținerea Marii Britanii în uniunea vamală, un statut special al provinciei britanice Irlanda de Nord și păstrarea aranjamentelor comerciale. Proiectul de acord este contestat de numeroși politicieni britanici. Mai mulți membri ai Guvernului de la Londra au demisionat ca protest față de acordul pe tema Brexit negociat cu Uniunea Europeană.
Emmanuel Macron, președintele Franței, a avertizat marți că Uniunea Europeană nu va fi pe termen lung „ostatic” în criza Brexit, somând Marea Britanie să propună o soluție privind ieșirea ordonată din Uniunea Europeană până pe 10 aprilie. „Prioritatea noastră este buna funcționare a Uniunii Europene și a pieței unice. Uniunea Europeană nu poate fi pe termen lung ostaticul crizei politice din Marea Britanie”, a declarat Emmanuel Macron în cursul întrevederii pe care a avut-o la Palatul Elysée cu premierul Irlandei, Leo Varadkar. „Marea Britanie trebuie să prezinte un plan alternativ credibil până pe 10 aprilie, altfel, de facto, alege retragerea din Uniunea Europeană fără acord”, a atras atenția Macron.