Uniunea Europeană amenință că va introduce controale vamale la frontiera dintre Irlanda și Irlanda de Nord, în cazul în care Marea Britanie va părăsi Blocul comunitar fără un acord privind viitoarea relație bilaterală.
„Dacă vreți să fac speculații asupra a ceea ce s-ar întâmpla în Irlanda în scenariul unui Brexit fără acord, cred că este destul de evident că vom avea o frontieră solidă, iar angajamentele asumate prin Acordul din Vinerea Mare și toate lucrurile pe care le-am făcut de ani de zile prin instrumente și programe vor trebui în mod inevitabil să fie adaptate. Sigur că noi vrem pace, sigur că susținem Acordul din Vinerea Mare, dar acestea sunt efectele scenariului Brexitului fără acord,” a declarat Margaritis Schinas, purtătorul de cuvânt al președintelui Comisiei Europene, citat de The Guardian.
Here’s the Commission chief spox saying, if pushed, he speculates that in no deal ‘it is pretty obvious’ you will have a hard borderhttps://t.co/yDab4yQ17i
— JPCampbellBiz (@JP_Biz) January 22, 2019
Săptămâna trecută, vicepremierul Irlandei Simon Coveney a fost înregistrat în timp ce îl sfătuia pe ministrul Transporturilor să nu pomenească despre efectele pe care un Brexit fără acord le-ar avea asupra frontierei, de teama reacției opiniei publice. La finalul unei conferințe de presă, fără să realizeze că microfoanele sunt încă pornite, el se plângea că „odată ce vom începe să vorbim despre controale vamale, lumea va începe să vorbească despre asta și – dintr-o dată – vom deveni guvernul care a reintrodus granițele în mijlocul insulei Irlandei.”
Shane Ross fluffed his lines. Caught on tape, Simon Coveney then told him: „Yes, but we can”t get into where they”ll be at this stage… once you start talking about checks…all of a sudden we”ll be the government that reintroduced a physical border…”
https://t.co/rzZ5S387mz— Kevin Doyle (@KevDoyle_Indo) January 16, 2019
Aseară, Guvernul Irlandei a transmis printr-un comunicat oficial că nu intenționează nici măcar să discute eventualitatea instituirii vreunei frontiere cu Irlanda de Nord.
„Uniunea Europeană, Irlanda și Guvernul britanic au stabilit foarte clar că nu dorim să revenim la frontiere în Irlanda. Această poziție nu s-a schimbat. Acordul din Vinerea Mare asigură că – sub nici o formă – nu vor mai exista frontiere în Irlanda. Ne-a luat 18 luni să-l negociem și a fost ratificat de cele 27 state membre ale UE și aprobat de Guvernul britanic.
În calitate de co-garant al Acordului din Vinerea Mare, Guvernul britanic are responsabilitatea să se asigure că, chiar și în eventualitatea unui Brexit fără acord, nu ne vom întoarce la frontiere.
Nu vom accepta o frontieră concretă și de aceea nici nu avem de gând să discutăm despre acest subiect.”
The Irish government just released this statement which acknowledges „We are under no illusions about how challenging that [maintaining no border under a ‘no deal”] would be.” pic.twitter.com/RsYqGJDbgA
— Mark Stone (@Stone_SkyNews) January 22, 2019
Deocamdată, devine tot mai cert că data de 29 martie pentru ieșirea Marii Britanii din UE cu un acord privind viitoarele relații bilaterale este nerealistă. După ce acordul negociat de guvern cu UE a fost respins de Parlament, iar cabinetul a supraviețuit moțiunii de neîncredere introdusă de laburiști, premierul Theresa May nu a venit în fața Camerei Comunelor cu un „plan B” concret și se concentrează să recâștige majoritatea pentru aprobarea unui viitor acord, negociind cu rebelii din propriul partid și cu Partidul Democratic Unionist din Irlanda.
Marțea viitoare, parlamentarii ar trebui să voteze o variantă modificată a Acordului Brexit, însă Theresa May nu a oferit deocamdată prea multe indicii despre cum ar putea să arate aceasta, remarcă BBC. La rândul lor, parlamentarii vor putea propune amendamente, dintre care președintele Camerei Comunelor John Bercow va alege pe care le va supune la vot. May a promis parlamentarilor și guvernelor din Scoția și Țara Galilor că le va asigura o mai mare implicare în negocierile care vor continua cu UE, după ce Acordul Brexit va fi aprobat.
„De ce nu pune în discuție prevederile esențiale ale acordului, cum ar fi uniunea vamală, dacă vrea să credem ce spune,” a întrebat Yvette Cooper (Partidul Laburist).
Uluită, după discursul de luni al premierului, Sarah Wollaston (unul dintre parlamentarii conservatori „rebeli”, care dorește un nou referendum) a tras o concluzie simplă: „Parcă votul de săptămâna trecută nici n-ar exista. Planul B este exact Planul A.”
It”s like last week”s vote never happened. Plan B is Plan A
— Sarah Wollaston MP (@sarahwollaston) January 21, 2019
La inițiativa lui Yvette Cooper, mai mulți membri ai Camerei Comunelor vor susține marțea viitoare un proiect de lege care prevede ca, dacă guvernul nu va reuși să obțină aprobarea Parlamentului pentru un acord până pe 26 februarie, ieșirea din Uniunea Europeană să fie amânată.
„Planul B prezentat azi (luni – n.red.) de premier este același Plan A, care a fost respins cu diferență de 230 de voturi. Sunt foarte îngrijorată că manevrele și amânările premierului vor împinge țara într-o ieșire din UE fără un acord, care ar produce daune profunde. Ăsta e motivul pentru care propunem această lege,” a explicat Cooper
PM”s plan B today was just plan A again even tho that lost by 230 votes. I am really worried that PM”s drift & delay is pushing country into deeply damaging No Deal by accident. That”s why I”ve put forward this bill https://t.co/7L0oOq3fJu
— Yvette Cooper (@YvetteCooperMP) January 21, 2019