Prima pagină » Știri externe » Budapesta se pregătește de creșterea record a apelor Dunării. „Cantitatea de apă care vine este atât de mare încât reprezintă o amenințarea reală pentru viețile oamenilor”

Budapesta se pregătește de creșterea record a apelor Dunării. „Cantitatea de apă care vine este atât de mare încât reprezintă o amenințarea reală pentru viețile oamenilor”

Budapesta se pregătește de creșterea record a apelor Dunării.
Budapesta se pregătește de creșterea nivelului apelor Dunării, care ar urma să depășească recordul din 2002, în timp ce starea de alertă a fost instituită în departamentele Pesta (centru), Komarom-Esztergom (nord) și Györ-Moson-Sopron (vest), relatează AFP.

Budapesta se pregătește de creșterea nivelului apelor Dunării, care ar urma să depășească recordul din 2002, în timp ce starea de alertă a fost instituită în departamentele Pesta (centru), Komarom-Esztergom (nord) și Györ-Moson-Sopron (vest), relatează AFP.

„Potrivit ultimelor date, viitura va sosi la Budapesta nu duminică, ci luni, cu un nivel de 875 de centimetri”, a anunțat miercuri Ministerul ungar de Interne. În 2002, nivelul apelor Dunării a urcat până la 849 de centimetri în capitala ungară.

Autoritățile au preconizat inițial o creștere maximă a nivelului apelor pentru sâmbătă, apoi au anunțat-o pentru duminică.

„Cantitatea de apă care vine este atât de mare încât reprezintă o amenințarea reală pentru viețile oamenilor, însă, cu o cooperare bună, vom putea proteja pe toată lumea”, a subliniat premierul Viktor Orban, adăugând că ar putea avea lor evacuări masive de locuințe în zilele următoare.

Digurile sunt consolidate cu saci de nisip pe o distanță de 191 de kilometri în nord și vest, considerate drept zone critice, a adăugat ministerul în comunicat.

În capitală, cheiurile sunt închise, iar accesul pe Insula Margareta, în centrul capitalei, este interzis. Cele două hoteluri de pe insulă, Danubius Health Spa și Grand Hôtel vor fi evacuate cel târziu miercuri la prânz.

În afară de Insula Margareta, cartierul Romai, situat pe malul Dunării, în nordul capitalei ungare, este zona cea mai amenințată și, în consecință, Guvernul ungar a construit un nou sistem de diguri mobile, pentru care creșterea nivelului apelor în curs va fi un prim test.

Guvernul poate face apel la un personal „anticatastrofă” de aproape 10.000 de persoane, la 3.600 de polițiști și aproximativ 8.000 de militari, a declarat Viktor Orban, care a făcut un tur al instalațiilor de protecție civilă din țară.

Drumurile de-a lungul Dunării, pe o distanță de aproximativ 50 de kilometri nord de Budapesta, ar putea fi inundate începând de miercuri, între Tahitotfalu și Kisoroszi, dar comunele sunt accesibile din mai multe direcții și nu vor fi izolate.

Autor

Citește și