Bulgaria a refuzat accesul în spațiul său aerian pentru avioane militare ruse în drum spre Siria
„Motivul refuzului este asociat cu informații incorecte din cererile de survolare a teritoriului Bulgariei, referitoare la scopul zborurilor și încărcătură”, a informat Ministerul de Externe de la Sofia, într-un comunicat.
„Pe baza informațiilor disponibile, aveam îndoieli rezonabile că încărcătura era cea declarată”, a precizat anterior purtătoarea de cuvânt a Ministerului bulgar de Externe, Betina Joteva, citată de agenția rusă de presă TASS.
Un oficial american a declarat sâmbătă că autoritățile americane au detectat „pași pregătitori îngrijorători”, inclusiv transportul de unități de cazare prefabricate pentru sute de persoane pe un aerodrom sirian, ceea ce ar putea însemna că Rusia se pregătește să trimită unități militare acolo.
Prin urmare, SUA au cerut Greciei să interzică Rusiei să mai folosească spațiul său aerian pentru zboruri de aprovizionare în Siria, iar Ministerul grec de Externe a precizat că solicitarea este în curs de examinare.
Secretarul de Stat american John Kerry l-a sunat sâmbătă pe omologul său rus Serghei Lavrov, pentru a exprima „îngrijorarea Statelor Unite” față de un eventual angajament militar al Moscovei în Siria, a anunțat Departamentul de Stat.
„Secretarul de Stat a spus în mod clar că, dacă asemenea informații sunt exacte, aceste acțiuni ar putea provoca o escaladare a conflictului”, a subliniat diplomația americană.
Lavrov i-a spus lui Kerry că este prematur să vorbească despre participarea Rusiei la operațiuni militare în Siria, dar a confirmat că Rusia întotdeauna a furnizat echipament militar Siriei, afirmând că Moscova „nu a ascuns niciodată faptul că livrează echipament militar autorităților siriene, cu scopul combaterii terorismului”.
Rusia este un aliat important al președintelui Bashar al-Assad în războiul care a divizat Siria în teritorii controlate de diferite grupări armate rivale, inclusiv gruparea Stat Islamic, în timp ce Guvernul controlează mare parte din vestul țării.