Bulgaria bate cu pumnul în masă, la Bruxelles! Aderarea Macedoniei de Nord la UE, blocată de Sofia!

Publicat: 17 11. 2020, 09:50
Bulgaria bate cu pumnul în masă, la Bruxelles! Aderarea Macedoniei de Nord la UE, blocată de Sofia! / Sursa FOTO: https://www.young-diplomats.com

Decizie categorică luată de Sofia: Bulgaria votează marți, 17 noiembrie, împotriva începerii negocierilor de aderare a Macedoniei de Nord la Uniunea Europeană! Motivul ține de numeroasele dispute istorice nerezolvate dintre cele două ţări.

Cel care a anunțat decizia Bulgariei de a bloca aderarea Macedoniei de Nord a fost chiar vicepremierul Krasimir Karakacianov.

Ce condiții pune Bulgaria vecinilor macedoneni

Susţinem aderarea Macedoniei de Nord la UE, dar atunci când aceasta se va angaja să soluţioneze diferendele şi să pună în aplicare tratatul de prietenie. Când aceste probleme vor fi rezolvate, ne vom da acordul pentru începerea negocierilor de aderare”, a declarat Karakacianov, liderul partidului naţionalist VMRO.

Marţi, Consiliul Afaceri Generale urmează să adopte acordul-cadru al negocierilor de aderare cu Skopie şi Tirana. Cu toate acestea, este necesar consensul celor 27 de state membre. Cancelarul Angela Merkel a declarat pe 10 noiembrie că speră să organizeze începerea negocierilor sub preşedinţia germană a Consiliului UE, care se termină în decembrie.

În 2018, după mai mulţi ani de dezacorduri, Macedonia de Nord a ajuns la un compromis cu Grecia în privinţa numelui, ceea ce i-a permis aderarea la NATO.

Bulgarii acuză: „Toată politica lor se bazează pe limbajul urii”

Guvernul bulgar al lui Boiko Borisov, din care face parte partidul naţionalist VMRO, şi-a înăsprit tonul, criticând Skopje pentru reticenţa de care dă dovadă în soluţionarea disputelor istorice. Totodată, Sofia acuză că este prezentată ca un duşman în mass-media macedoneană, dar şi în cărţile de istorie.

Toată politica lor de stat continuă să se bazeze pe limbajul urii faţă de Bulgaria”, a declarat ministrul Afacerilor Externe, Ekaterina Zaharieva. „Aşadar, nu există nicio cale de a spune da începerii negocierilor”, a adăugat ea.

În plus, Bulgaria respinge termenul „limba macedoneană”, considerând că limba vorbită în Macedonia de Nord este bulgara. În viziunea Sofiei, Bulgaria şi Macedonia de Nord au o istorie comună până la formarea Republicii Macedonia în cadrul Iugoslaviei, după al doilea război mondial.