Bulgaria este nemulțumită de atitudinea sfidătoare a oficialilor de la Skopje, pentru că nu vor să recunoască importanta minoritate bulgară din Macedonia de Nord. În acest context, Sofia a solicitat medierea autorităților de la Bruxelles.
Bulgaria vrea să implice Uniunea Europeană în lunga dispută pe care o poartă cu vecinii, Macedonia de Nord, pe tema recunoașterii prin constituție a etnicilor bulgari. Preşedintele Rumen Radev a ținut să reamintească administrației de la Skopje că acceptarea existenței minorităților este un prim pas pe calea aderării la marea familie europeană.
„Macedonia de Nord a pierdut deja prea mult timp în procesul de începere a negocierilor de aderare din cauza provocărilor și confruntărilor inutile cu țările vecine. Intenția declarată a noului guvern al Macedoniei de Nord de a revoca identitatea cetățenilor săi aflați în minoritate este inadmisibilă”, a declarat Radev.
După ce a depus jurământul de prim-ministru al Macedoniei de Nord, Hristijan Mickoski a ținut să precizeze că nu va accepta „dictatele bulgare”, informează Euractiv.
„Atâta timp cât voi fi prim-ministru, nu vom accepta ca Bulgaria să ne dicteze politica internă”, a declarat Mickoski.
Pe această temă, neînțelegerile durează de patru ani, timp în care Sofia și-a folosit dreptul de veto pentru a bloca procesul de aderare la UE al vecinilor.
Minoritatea bulgară din Macedonia de Nord este de circa 3.500 de oameni, după ultimele date din cel mai recent recensământ.