Bulgaria cere SUA un plan de PACE în Ucraina. Rumen Radev: armele nu sunt suficiente pentru a opri războiul!
Bulgaria este ultimul stat din UE și NATO care cere SUA uin plan de pace în Ucraina. Președintele Rumen Radev a profitat de întâlnirea cu Joe Biden, în cadrul formatului B9, pentru a-i vorbi despre necesitatea lansării dialogului diplomatic pentru încetarea războiului.
Rumen Radev a declarat, la Varșovia, că acțiunile militare nu sunt suficiente în obținerea unui acord de pace.
Radev i-a spus lui Biden pe ce să pună accentul
„Avem nevoie nu doar de o strategie cuprinzătoare cu privire la modul în care poate fi oprit războiul Rusiei împotriva Ucrainei, ci și privind modul în care poate fi câștigată pacea după aceea. Accentul ar urma să fie pus pe obținerea unui echilibru rațional între instrumentele militare, economice și diplomatice”, a declarat Radev.
Președinții Bulgariei, Estoniei, Letoniei, Lituaniei, României, Slovaciei, Ungariei, Cehiei și Poloniei s-au întâlnit la Varșovia cu Joe Biden și secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg. Ei au primit asigurări de la președintele american că SUA va proteja securitatea Flancului estic al NATO, dacă situația o va impune.
Dar Sofia nu crede că este suficient. Dincolo de garanții de securitate, Radev a spus că e nevoie „și de acțiuni reale de consolidare a capacității naționale de apărare a diferitelor țări, care să contribuie la securitatea comună. Bulgaria oferă sprijin Ucrainei, în limitele capacităţilor sale, şi va continua să sprijine eforturile internaţionale în căutarea unei soluţii durabile la războiul din Ucraina”.
Criza energetică, temă importantă la Varșovia
În context, informează TVP World, Radev a amintit că războiul din Ucraina „testează sistemele sociale și economice ale țărilor europene de peste un an. Astfel, se impune căutarea de noi rute sigure pentru aprovizionarea cu energie și alte resurse pentru a face față crizei energetice”.
Înainte să decoleze de la Sofia spre Varșovia, președintele bulgar a transmis că modernizarea armatei nu înseamnă înlocuirea armelor sovietice aflate în serviciu cu unele occidentale. În plus, el a recunoscut că posibilitatea trimiterii de armament în Ucraina, ca parte a unui ajutor oferit Kievului, a fost deja pierdută.
Bulgaria este printre puținele țări NATO care încă mai deține armament din perioada URSS.
Liderii celor nouă țări reunite în formatul București 9 (B9) au adoptat o declarație comună prin care condamnă războiul și definesc Rusia drept „cea mai semnificativă și directă amenințare la adresa securității aliaților”.