Bulgaria interzice firmelor offshore să participe la 28 de activități, precum explorarea mineralelor
Bulgaria a interzis, printr-o lege adoptată vineri de Parlament, participarea firmelor offshore la 28 de activități economice de importanță majoră, cum ar fi obținerea de concesiuni și de avize de explorare a mineralelor, pentru creșterea transparenței și combaterea evaziunii fiscale.
Aceste companii nu vor putea participa nici la licitațiile de achiziții publice și privatizări, inclusiv a proprietăților municipale, relatează Novinite.
Prevederile sunt incluse într-o lege privind relațiile economice și financiare cu companii înregistrate în jurisdicții cu regimuri fiscale preferențiale, votată vineri în Parlament.
Legea, inițiată de doi membri ai partidului liberal Mișcarea pentru Drepturi și Libertăți, interzice companiilor offshore să participe în total la 28 de activități economice și va intra în vigoare la 1 ianuarie 2014.
Astfel, aceste companii nu vor putea să aibă în proprietate operatori de telefonie mobilă, companii de energie și apă, operatori de radio și TV, cluburi de sport profesioniste, agenții de sondare a opiniei publice, publisheri de ziare și operatori de jocuri de noroc.
De asemenea, companiile offshore nu vor putea deține acțiuni la bănci și la companii de asigurări sau să aplice pentru licențe în domeniul asigurărilor.
Aceste companii nu vor avea dreptul să solicite un tratament preferențial din partea statului, în calitate de investitori, să partticipe la parteneriate public-private sau să cumpere de la stat terenuri sau păduri.
Legea prevede unele excepții în anumite situații, cum ar fi cazul în care acțiunile unei companii offshore sunt tranzacționate la bursă într-un stat membru al Uniunii Europene, sau dacă o companie mamă a unei astfel de firme este tratată ca o companie rezidentă într-o țară cu care Bulgaria a semnat o convenție privind dubla impozitare. O altă excepție este situația în care compania este tratată ca rezidentă în Bulgaria, iar proprietarii acesteia, naturalizați, sunt cunoscuți.
Companiile afectate de noua lege au la dispoziție șase luni să intre în legalitate, conform noilor prevederi.
Potrivit estimărilor deputatului Rumen Ghecev, fost vicepremier în perioada 1994-1996, companiile bulgare înregistrate offshore dețin în prezent circa 5 miliarde de euro în paradisuri fiscale precum Cipru, Luxemburg sau Elveția, relatează AFP.