În urma analizării compatibilității legale a statului bulgar și îndeplinirii criteriilor de convergență, „Comisia consideră că Bulgaria nu îndeplinește condițiile necesare pentru a adopta euro”, se arată în raport.
Raportul formează o bază pentru decizia Consililui UE dacă va aproba sau nu aderarea statelor din Blocul comunitar la zona euro.
Într-un comunicat separat, Banca Centrală Europeană a afirmat aceeași concluzie.
„Legislația Băncii Naționale a Bulgariei, BNB, combaterea corupției și legislația privind instituțiile de credit nu îndeplinesc toate cerințele privind independența băncii centrale, interdicția de finanțare monetară și integrarea legală în sistemul euro”, se arată în raportul publicat de BCE.
Comisia a afirmat că Bulgaria îndeplinește câteva condiții privind finanțele publice și criteriul stabilității prețurilor, însă cele două instituții europene nu recomandă invitarea Bulgariei în Mecanismul European al Ratelor de Schimb (ERM-II). Comisia a reamintit că este nevoie ca un stat să participe la acest mecanism pentru cel puțin doi ani înainte de a putea adera la zona euro.
„Este nevoie de mai mult progres în adresarea vulnerabilităților din sectorul financiar și în completarea reformei privind insolvența”, se mai arată în raportul Comisiei.
Cu toate acestea, președintele francez Emmanuel Macron a declarat, în urma summitului între UE și statele din Balcanii de Vest, că Franța speră ca Sofia să se alăture în curând Mecanismului Ratelor de Schimb.