Prima pagină » Știri externe » Bulgaria se alătură Poloniei și Cehiei în demersul ÎMPOTRIVA sancționării Ungariei: Fiecare țară din Uniune are dreptul de a își menține identitatea națională

Bulgaria se alătură Poloniei și Cehiei în demersul ÎMPOTRIVA sancționării Ungariei: Fiecare țară din Uniune are dreptul de a își menține identitatea națională

Bulgaria se alătură Poloniei și Cehiei în demersul ÎMPOTRIVA sancționării Ungariei: Fiecare țară din Uniune are dreptul de a își menține identitatea națională
Bulgaria se alătură Poloniei și Cehiei în demersul ÎMPOTRIVA sancționării Ungariei: Fiecare țară din Uniune are dreptul de a își menține identitatea națională

Bulgaria a anunțat decizia de a se opune sancționării Ungariei miercuri, 19 septembrie, la scurt timp după ce Consiliul de Miniștri s-a reunit la Sofia pentru a susține o moțiune a ministrului Apărării Krasimis Karakachanov, prin care acesta cere susținerea Ungariei în cazul unui vot privind activarea articolului 7, relatează site-ul publicației Balkan Insight.

Moțiunea a fost susținută de vicepremierul și liderul Frontului Național al Salvării, Valeri Simeonov și de ministrul Mediului, Neno Dimov.

„Guvernul bulgar va apăra Ungaria! Am protejat mereu interesele naționale ale Bulgariei și sunt de părere că fiecare țară din Uniune are dreptul de a își menține identitatea națională”, a declarat Karakachanov pe Facebook, în urma întâlnirii, adăugând că decizia este unanimă.

„Este greșit să sancționăm Ungaria. Este un alt pas în direcția divizării Europei”, a declarat liderul Partidului Socialist din Bulgaria, Kornelia Ninova, pe 14 septembrie.

Peste două treimi din membrii Parlamentului European susțin declarația potrivit căreia Ungaria „riscă să încalce” valorile de bază ale Uniunii Europene, inclusiv independența judiciară, libertatea academică și libertatea de exprimare.

Ministerul polonez de Externe: Fiecare stat membru are dreptul suveran de a implementa reformele interne pe care le consideră adecvate

Săptămâna trecută, premierul ceh Andrej Babis a declarat că guvernul său susține Ungaria. Polonia, împotriva căreia Comisia Europeană a lansat în decembrie procedura de activare a articolului 7, a anunțat de asemenea că va susține Ungaria.

Polonia avertizează că va încerca să blocheze, în cadrul instituțiilor Uniunii Europene, impunerea de sancțiuni împotriva Ungariei, relatează cotidianul Financial Times.

„Fiecare stat membru UE are dreptul suveran de a implementa reformele interne pe care le consideră adecvate”, a transmis Ministerul polonez de Externe.

„Acțiunile îndreptate împotriva statelor membre nu vor face decât să accentueze clivajele în cadrul UE, amplificând actuala lipsă de încredere a cetățenilor în instituțiile europene. Polonia va vota, în forurile instituțiilor europene, împotriva potențialelor sancțiuni contra Ungariei”, precizează diplomația de la Varșovia.

Viktor Orban: Ungaria nu acceptă „amenințări” din partea UE și nu va deveni „patria imigrației”

Parlamentul European a aprobat, miercuri, 12 septembrie, declanșarea procedurii de sancționare a Ungariei, din cauza încălcării normelor Uniunii Europene, Guvernul de la Budapesta riscând suspendarea drepturilor de vot în Consiliul UE. Parlamentul European a aprobat raportul care constată că Guvernul Viktor Orban prezintă „riscul clar” de încălcare a valorilor UE și a dispus inițierea procedurii de sancționare a Ungariei în virtutea Articolului 7 al Tratatului Uniunii Europene. Lansarea procedurii de sancționare a fost aprobată cu 448 de voturi pentru, 197 împotrivă și 48 de abțineri.

Ungaria a fost criticată în mai multe rânduri de Uniunea Europeană, din cauza legilor privind libertatea de exprimare, din cauza organizării sistemului judiciar, a celui electoral și în contextul abordării față de imigrație. Guvernul de dreapta de la Budapesta este acuzat că încalcă normele fundamentale ale Uniunii Europene.

Autorii rezoluției împotriva Ungariei, printre care se numără eurodeputata olandeză Judith Sargentini, afirmă că „există un risc clar privind încălcarea gravă a valorilor fundamentale europene”.

În decembrie 2017, Comisia Europeană a propus Consiliului Uniunii Europene adoptarea unei decizii similare în cazul Poloniei, din cauza situației sistemului judiciar polonez.

Premierul Ungariei, Viktor Orban, a declarat în Parlamentul European, în contextul procedurilor de sancționare a Guvernului de la Budapesta, că Ungaria nu va accepta „amenințări” din partea UE și nu va deveni „patria imigrației”.

„Ungaria va fi condamnată pentru că a decis că nu va fi patria imigrației. Dar noi nu vom accepta amenințări și acte de șantaj din partea forțelor proimigrație: ne vom apăra frontierele, vom opri imigrația clandestină”, a afirmat Viktor Orban, citat de site-ul cotidianului La Repubblica. „Noi ne vom apăra frontierele și doar noi putem decide alături de cine trăim. Am oprit sute de mii de imigranți clandestini și am apărat Ungaria și Europa. Cetățenii ungari au decis că patria noastră nu va fi patria imigrației”, a subliniat Viktor Orban.

 

Citește și