Bulgaria va opri tranzitul de gaze rusești prin Balkan Stream dacă Gazprom nu găsește o nouă modalitate de plată în urma impunerii sancțiunilor americane, a declarat ministrul interimar al Energiei din Bulgaria, Vladimir Malinov.
Pe 21 noiembrie, Trezoreria SUA a anunțat impunerea de sancțiuni împotriva Gazprombank și a filialelor sale, amenințând tranzitul de gaze naturale rusești prin Bulgaria.
Sancțiunile SUA înseamnă că toate companiile cu care Gazprom face afaceri vor trebui să găsească un intermediar. Sarcina este dificilă, deoarece intermediarul poate fi supus unor sancțiuni secundare.
Vladimir Malinov a spus că Gazprom Export, compania rusă care a rezervat capacitatea prin segmentul Turkish Stream din Bulgaria și a efectuat plățile prin Gazprombank, va trebui să găsească o soluție dacă dorește să continue să primească serviciul, conform Euractiv.
„Aceasta este o relație bilaterală pe o bază contractuală. Bulgartransgaz va aplica cu strictețe termenii contractului și nu va permite tranzitarea gazelor naturale dacă serviciul nu este plătit”, a declarat ministrul Energiei.
Bulgaria așteaptă încă o propunere concretă din partea Gazprom Export cu privire la modul în care vor fi efectuate plățile.
„Mai e încă timp, iar în prezent, toate plățile care erau datorate au fost efectuate”, a explicat Malinov.
Compania rusă a plătit pentru tranzit până la sfârșitul lunii noiembrie, iar următoarea plată este așteptată la sfârșitul lunii decembrie.
Ministrul nu a răspuns la întrebarea privind impactul financiar asupra Bulgariei și Bulgartransgaz în cazul în care transportul de gaze ar fi oprit.
Gazprom a rezervat aproape întreaga capacitate a conductei Balkan Stream până în 2039. Conducta trece prin Turcia, Bulgaria și Serbia până în Ungaria.
Gazprombank este banca cu care fac afaceri aproape toate companiile de stat și private care furnizează sau tranzitează gaze naturale rusești.
Bulgaria nu utilizează gazul Balkan Stream, dar câștigă mai mult de 150 de milioane de euro pe an din tranzit. Oprirea tranzitului de gaze rusești ar fi o lovitură grea în timpul iernii pentru Serbia, Ungaria și, într-o mai mică măsură, Austria.
Expertul în energie și fostul ambasador al Bulgariei la Moscova, Iliyan Vassilev, a declarat că este puțin probabil ca Bulgaria să oprească tranzitul de gaze rusești.
„Motivul este că vorbim despre livrări care cu greu pot fi înlocuite și care sunt extrem de importante pentru țări precum Serbia și Ungaria”, a declarat Vassilev.
Potrivit acestuia, cel mai probabil rezultat va fi o scutire temporară de la sancțiunile SUA.
În cei doi ani și jumătate după invazia Ucrainei de către Rusia, nici Serbia, nici Ungaria nu au luat măsuri pentru a-și reduce dependența de gazul rusesc, a spus Vassilev.
Întrebat ce s-ar întâmpla dacă Bulgaria ar întrerupe gazul Balkan Stream, Vassilev a răspuns că consecințele pentru Serbia și Ungaria ar fi „termonucleare”.
„Aceste două țări ar fi cu greu capabile să găsească un substitut pentru aceste cantități semnificative de gaz rusesc, în special Ungaria”, a adăugat Vassilev.
La sfârșitul lunii noiembrie, ministrul ungar de externe Peter Szijjarto a recunoscut că sancțiunile „ar putea duce la dificultăți majore în regiune”. El a declarat că guvernul de la Budapesta se va coordona cu Bulgaria și Azerbaidjan.
Foto: Profimedia
CITIȚI ȘI:
Transnistria a declarat stare de URGENȚĂ pentru 30 de zile. Care este motivul
STARE DE URGENȚĂ energetică în Moldova. Premierul Recean a preluat portofoliul Energiei