„Bun venit în UK!” – Primii români ajunși în Marea Britanie, întâmpinați la aeroport de Keith Vaz, parlamentarul care a venit la Gândul după campania „Why don’t you come over?”
Primii români care au ajuns astăzi, 1 ianuarie 2014, în ziua în care au fost eliminate restricțiile pentru muncitorii din țara noastră și din Bulgaria, au fost întâmpinați pe aeroportul din Luton de președintele Comisiei pentru Afaceri Interne din Camera Comunelor, laburistul Keith Vaz, alături de conservatorul Mark Reckless. Potrivit Daily Mail, numărul de imigranți din România a fost mult sub așteptările euroscepticilor, la fel și motivele pentru care conaționalii noștri au ajuns în Regat.
„Nu am venit aici să vă jefuiesc țara. Am venit să muncesc și apoi să mă duc acasă, nu vreau să rămân aici. Îmi iubesc țara”, a declarat Victor Spiresau, unul dintre primii români ajunși în UK în 2014. Originar din Târgu Mureș, tânărul va munci într-o spălătorie auto.
Un alt român ajuns azi la Londra, Adrian Pop, a venit în Marea Britanie să lucreze ca doctor într-un spital.
După ce Keith Vaz le-a urat „bun venit” românilor, acesta a reiterat ideea necesității unui referendum pentru stabilirea numărului maxim acceptat de imigranți în Marea Britanie, o idee despre care a vorbit recent și David Cameron. „Aceasta este o chestiune care trebuie lăsată la latitudinea britanicilor, asta ca să nu mai avem parte de atâta dramă din partea oamenilor care se gândesc că vor veni sute de mii de imigranți încă din prima zi. Trebuie să fie parte a negocierilor pentru o Uniune Europeană reformată, libertatea de mișcare este foarte importantă”, a precizat parlamentarul britanic.
De cealaltă parte, Mark Reckless, un alt membru al comisiei pentru Afaceri Interne, a accentuat faptul că reducerea numărului de imigranți face parte din promisiunile din campania electorală a conservatorilor. „Cred că este esențial să ne respectăm această promisiune și să controlăm imigrația, să judecăm dacă trebuie să ieșim din UE și să ne controlăm propriile granițe”, a punctat și Reckless.
Mai mult, companiile britanice deja au anunțat că angajează români pe diferite posturi: bucătari, moașe, doctori și chiar dansatoare de striptease. Aproximativ 5.000 de locuri de muncă au fost puse la dispoziția românilor pe site-ul de recrutare Tjobs.ro, majoritatea fiind chiar în Anglia, în timp ce în Austria au fost postate doar 245, în Germania 2.055, iar în Franța 591.
Keith Vaz și campania „Why don`t you come over?”
Laburistul Keith Vaz a fost chiar într-o vizită în România, ca răspuns la invitația gândul, în contextul campaniei „Why don`t you come over?”.
„Într-adevăr, încercăm să aflăm dacă vor fi probleme legate de eliminarea restricțiilor de pe piața muncii pentru cetățenii români, de la 1 ianuarie, anul viitor. Și, ca o notă anecdotică, am acceptat invitația gândul, de a verifica dacă, într-adevăr, jumătate din românce arată precum Kate Middleton, iar cealalată jumătate ca sora ei – pot confirma, din postura de parlamentar britanic, că exact așa e! În egală măsură, o parte dintre bărbații dumneavoastră seamănă cu prințul Charles…”, a declarat Vaz, în cadrul interviului acordat în urmă cu câteva luni ziarului gândul.
Nici el, nici colegii din comisia pe care o prezidează nu s-au întors însă cu respectivele estimări menite să liniștească retorica tabloidelor și ONG-urilor antiimigraționiste care prezic, din ianuarie, invazia unor „hoarde de români”. „Cred că este important să demontăm anumite mituri”, a subliniat britanicul, el însuși originar din afara Marii Britanii.
Aproprierea lui Vaz față de România s-a observat și în Parlamentul britanic, când l-a lăudat pe fotbalistul Vlad Chiricheș pentru evoluția sa din meciul cu Manchester United.
„Ieri a fost Ziua Națională a României, celebrată la București, dar și pe White Hart Lane (stadionul ehipei Tottenham), unde, un tânăr și talentat român, Vlad Chiricheș, a fost omul meciului. Este în continuare poziția guvernului nostru de a le permite românilor să vină să trăiască și să muncească în țara noastră doar dacă nu cer ajutoare? Câți membri ai guvernului mai sprijină această restricție?”, a întrebat Keith Vaz, răspunsul oferit de Mark Harper, Ministrul Imigrației, fiind acela că „Nu putem accepta ca românii și bulgarii să vină în țara noastră doar pentru ajutoare sociale. Din 2007 ei pot veni aici să studieze, dacă au cu ce să se întrețină, sau să muncească în locuri de muncă pentru care sunt calificați și pentru care obțin permise de muncă, așa că, dacă vor să vină în continuare, să muncească și să contribuie sunt bine veniți. Dar nu și dacă vin doar pentru ajutoare”, a spus Vaz.