Prima pagină » Știri externe » Buncărele rebelilor huthi din Yemen, atacate în raiduri aeriene cu bombardiere B-2

Buncărele rebelilor huthi din Yemen, atacate în raiduri aeriene cu bombardiere B-2

Buncărele rebelilor huthi din Yemen, atacate în raiduri aeriene cu bombardiere B-2

Bombardierele invizibile pe radar B-2 cu rază lungă de acțiune ale SUA au lansat raiduri aeriene vizând mai multe buncăre subterane folosite de rebelii huthi din Yemen. 

Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a declarat că bombardierele B-2 au vizat „cinci depozite subterane ranforsate, folosite pentru stocarea de armament, în zonele controlate de huthi din Yemen”.

„Aceasta a fost o demonstrație unică a capacității Statelor Unite de a viza instalații pe care adversarii noștri încearcă să le țină în afara razei de acțiune, indiferent cât de adânc îngropate, întărite sau fortificate”, a declarat Lloyd Austin.

Austin și Comandamentul Central al armatei americane nu au oferit o evaluare imediată a pagubelor produse. Cu toate acestea, Comandamentul Central a afirmat într-o declarație că evaluările inițiale sugerează că nu au fost uciși civili, scrie Associated Press.

Canalul de știri al rebelilor huthi al-Masirah a anunțat că raiduri aeriene au avut loc în jurul capitalei Yemenului, Sanaa, controlată de huthi din 2014. al-Masirah a menționat, de asemenea, raiduri în jurul orașului Saada, un centru al rebelilor huthi. al-Masirah nu a oferit informații imediate privind pagubele sau victimele.

Descrierea și locațiile menționate de huthi corespund unor baze subterane cunoscute, operate de rebeli.

Potrivit unei analize realizate în aprilie de Institutul Internațional pentru Studii Strategice, rebelii huthi au recondiționat tuneluri în care se aflau rachete Scud, de pe vremea când Yemenul era condus de Ali Abdullah Saleh, un dictator aflat la putere timp de 33 de ani.

Aceste situri includ bazele militare al-Hafa și Jabal Attan, fosta Casă Prezidențială și complexul televiziunii de stat din Yemen din Sanaa, a scris analistul Fabian Hinz.

Huthi au construit și ceea ce pare a fi propria lor rețea de tuneluri la scară largă, în apropiere de Saada, a adăugat Hinz.

„Faptul că huthi au început să construiască noi instalații majore după acordul de încetare a focului cu coaliția condusă de Arabia Saudită sugerează că gruparea se concentrează pe consolidare și pe întărirea capacităților lor militare”, a scris analistul Fabian Hinz.

Acest raid ar fi prima dată când bombardierele B-2 sunt folosite în lovituri împotriva rebelilor huthi, care atacă nave în Marea Roșie de luni de zile.

Avionul B-2, care a fost utilizat pentru prima dată în 1999 în războiul din Kosovo, este rar folosit de armata americană în luptă, deoarece fiecare aparat valorează aproximativ 1 miliard de dolari. B-2 a mai fost folosit în Afganistan, Irak și Libia.

Un avertisment adresat Iranului

Atacul pare a fi, de asemenea, un avertisment indirect adresat Iranului, principalul sponsor al rebelilor huthi. Ca și huthi, Iranul se bazează în mod similar pe o rețea de baze subterane de rachete, și Iranul a vizat Israelul cu atacuri cu rachete balistice de două ori în ultimul an.

B-2 ar fi utilizat în orice atac american asupra instalațiilor nucleare iraniene întărite, precum Natanz sau Fordo, deoarece este singurul avion în uz care poate lansa bomba GBU-57, cunoscută sub numele de „Massive Ordnance Penetrator”.

Foto: Profimedia

CITIȚI ȘI:

Adrian Sabău, originar din București, a absolvit studiile de licență la Universitatea din București. Aflat la începutul carierei la “Gândul”, a mai lucrat anterior ca traducător. Este pasionat ... vezi toate articolele

Citește și