Țările europene nu trebuie să încetinească reformele și să recurgă la stimularea economiei pentru a combate șomajul ridicat din rândul tinerilor, întrucât rezultatul nu va fi crearea de locuri de muncă sustenabile, a declarat șeful Bundesbank, Jens Weidmann.
De asemenea, Weidmann a reluat criticile privind eșecul Franței de a-și respecta țintele de deficit bugetar, afirmând că a doua mare economie a zonei euro are un rol cheie în menținerea credibilității eforturilor de consolidare bugetară din uniunea monetară.
„Șomajul în rândul tinerilor în unele țări este într-adevăr dramatic. Programele economice și de cheltuieli pe termen scurt, precum și o datorie mai mare pentru generațiile următoare nu creează locurile de muncă sustenabile de care este nevoie urgent”, a declarat Weidmann pentru cotidianul Westdeutsche Allgemeine Zeitung, scri CNBC.
În contextul numărului ridicat de pesoane fără loc de muncă din țări precum Spania și Italia, mulți lideri politici europeni încep să vadă șomajul drept o criză în sine și mai puțin ca pe un aspect care se va rezolva odată cu îmbunătățirea situației economice.
Weidmann, care este și membru în Consiliul Guvernatorilor Băncii Centrale Europene, consideră că relaxarea eforturilor de reducere a îndatorării nu este o soluție, întrucât tinerii au nevoie de perspective pe termen lung.
„Doar companiile competitive și o structură economică sănătoasă pot oferi așa ceva. O pauză a reformelor nu ar ajuta. Acum, pentru că avem reguli mai stricte pentru reducerea deficitului bugetar, nu ar trebui să le punem credibilitatea sub semnul întrebării exploatându-le flexibilitatea”, a sps el.
Comisia Europeană a acordat, săptămâna trecută, Franței încă doi ani pentru a-și atinge obiectivele bugetare, din cauza perspectivelor economice slabe în contextul recesiunii din zona eruo.