Banca centrală a Germaniei, Bundesbank, anticipează că Grecia va avea nevoie de un nou program de salvare cel mai târziu la începutul anului viitor, potrivit unui document intern al instituției citat de publicația Spiegel, relatează portalul Capital.gr.
În document se arată că liderii europeni trebuie să stabilească un nou program de finanțare cel mai târziu la începutul anului viitor.
Reprezentanții Bundesbank au refuzat să comenteze.
Potrivit articolului, Bundesbank are o poziție critică față de ultima tranșă de finanțare acordată Greciei și evaluarea făcută de troica creditorilor internaționali.
FMI a aprobat la sfârșitul lunii iulie cea mai recentă tranșă, de 1,7 miliarde de euro, din programul de salvare destinat Greciei, în urma acordului Comisiei Europene pentru partea sa de finanțare a programului destinat statului elen.
FMI a avertizat însă la 1august că Grecia se va confrunta cu un deficit de finanțare de 11 miliarde de euro până la sfârșitul lui 2015, care ar putea fi chiar mai mare dacă creșterea economică va fi sub estimări.
Un purtător de cuvânt al guvernului german a declarat la 31 iulie că nici cancelarul Angela Merkel și nici ministrul de Finanțe, Wolfgang Schaeuble, nu anticipează o nouă restructurare a datoriei Greciei, reafirmând opoziția față de o astfel de măsură, pe care mulți economiști o consideră inevitabilă.
Grecia a beneficiat de două programe de salvare din partea Uniunii Europene și FMI de la declanșarea crizei datoriilor la sfârșitul lui 2009, iar în 2012 a obținut reducerea datoriei publice cu 200 de miliarde de euro, prin restructurarea obligațiilor sale financiare.