O instanță de apel respinge cererea companiei chineze ByteDance de a bloca sau anula legea federală privind interzicerea aplicației TikTok pe teritoriul american sau vânzarea acesteia până la 19 ianuarie 2025, chiar cu o zi înainte ca Joe Biden să-și încheie oficial mandatul de președinte și să fie urmat de Donald Trump.
TikTok şi ByteDance au depus luni moţiunea de urgenţă la Curtea de Apel a SUA pentru Districtul Columbia, cerând mai mult timp pentru a-şi depune cazul la Curtea Supremă a SUA. Compania ByteDance a avertizat că, fără o acţiune în instanţă, legea care va interzice TikTok va lăsa 170 de milioane de utilizatori din SUA fără acces la aplicație.
Un purtător de cuvânt al TikTok a declarat după hotărâre că ByteDance intenţionează să-şi ducă cazul la Curtea Supremă, „care are un istoric de protejare a dreptului americanilor la libertatea de exprimare”.
TikTok va fi interzi în SUA cu excepţia cazului în care ByteDance va vinde platforma până pe 19 ianuarie 2025. Potrivit noii legi, guvernul SUA va avea puteri sporite să interzică alte aplicaţii deţinute de străini în cazul unor nereguli, precum colectarea datelor americanilor în folosul serviciilor și guvernelor străine.
Departamentul de Justiţie al SUA acuză: „controlul Chinei asupra aplicaţiei TikTok reprezintă o ameninţare continuă la adresa securităţii naţionale”. ByteDance contrazice Departamentul de Justiţie și transmite că a descris „greşit” legăturile aplicaţiei de socializare cu regimul comunist din Republica Poplară Chineză. Datele utilizatorilor americane sunt stocate pe servere cloud operate de Oracle, se apără compania chineză.
Vineri, directorii generali ai Alphabet, compania mamă a Google, şi Apple, au primit ordine de la liderii democrați din Camera Reprezentanților să fie pregătiți să elimine TikTok din magazinele lor de aplicaţii din SUA pe 19 ianuarie 2025, scrie Reuters.
Decizia care ar putea lăsa 170 milioane de americani fără acces la TikTok și ar constitui un precedent în interzicerea platformelor de socializare stă la dispoziţia preşedintelui democrat Joe Biden. Biden ar putea prelungi termenul limită pentru vânzarea aplicației cu încă 90 de zile, lăsând soarta aplicației TikTok în seama viitorului preşedinte republican Donald Trump care va prelua președinția SUA din 20 ianuarie 2025.
Trump a încercat fără succes să interzică TikTok în timpul primului său mandat din 2020, dar ulterior, a declarat înainte de alegerile prezidenţiale din noiembrie 2024 că nu va permite interzicerea TikTok. Inaugurarea lui Trump, festivitatea la care va depune jurământul și va prelua oficial mandatul de președinte, este programată pentru 20 ianuarie 2025, chiar la o zi după data la care aplicația ar putea fi interzisă pe teritoriul SUA.
Astfel, compania ByteDance își pune speranțele ca actuala administrație democrată condusă de Biden să prelungească termenul limită privind vânzarea aplicației TikTok pentru ca viitoarea administrație republicană condusă de Trump, imediat după preluarea mandatului, să anuleze interzicerea aplicației TikTok.
Sursa Foto: Envato
Citește și: Congresul american se pregătește să interzică TikTok pe teritoriul SUA. Ce ordine au primit Google și Apple