Prima pagină » Știri externe » Căderea guvernului din Cehia. Cabinetul de experți al lui Jiri Rusnok a primit aprobarea președintelui ceh

Căderea guvernului din Cehia. Cabinetul de experți al lui Jiri Rusnok a primit aprobarea președintelui ceh

Căderea guvernului din Cehia. Cabinetul de experți al lui Jiri Rusnok a primit aprobarea președintelui ceh
Noul "Guvern de experți" condus de economistul de stânga Jiri Rusnok a fost numit miercuri de președintele Milos Zeman, fără mari speranțe să primească un vot de încredere în Parlament, în locul Cabinetului Petr Necas, demisionar în urma unui scandal de abuz de putere și corupție, relatează AFP, potrivit Mediafax.

Noul „Guvern de experți” condus de economistul de stânga Jiri Rusnok a fost numit miercuri de președintele Milos Zeman, fără mari speranțe să primească un vot de încredere în Parlament, în locul Cabinetului Petr Necas, demisionar în urma unui scandal de abuz de putere și corupție, relatează AFP, potrivit Mediafax.

Guvernul condus de Rusnok, în vârstă de 52 de ani, este al 12-lea de la independența țării, în 1993. El este compus din 15 membri, în mod oficial neafiliați, dar care sunt considerați apropiați ai stângii.

„Țin să vă asigur, domnule președinte, că vom face totul pentru a ne îndeplini sarcinile ce decurg din Constituție și pentru a servi cel mai bine cetățenii țării noastre”, a declarat Rusnok într-o ceremonie la Castelul Praga, sediul președinției.

Un fost ministru de Finanțe (2001-2002) și al Industriei și Comerțului (2002-2003), Ruskok este un colaborator apropiat al lui Zeman.

Un vot de încredere al Parlamentului, care urmează să aibă loc în termen de 30 de zile, pare dificil de obținut de către acest nou Guvern, deoarece coaliția de centru-dreapta deține, în principiu, 101 din cele 200 de mandate în Camera inferioară.

Coaliția în exercițiu vrea menținerea la putere a Guvernului demisioonar până la alegeri, sub conducerea lui Miroslava Nemcova, președintă a Camerei inferioare și vicepreședintă a OSD (dreapta), condus de Necas.

Ales președinte în ianuarie, printr-un vot universal direct, Zeman ar putea să decidă, totuși, să lase în funcție noul Cabinet, chiar și fără un vot de încredere din partea Parlamentului. În fapt, Constituția nu stipulează vreun termen pentru o a doua încercare de formare a unui Guvern, în caz de eșec al primului.

Constituția permite în total trei încercări de formare a unui guvern, două gestionate de șeful statului, a treia de către președintele Camerei inferioare.