Prima pagină » Știri externe » Căderea în timpul mersului de la pat la birou este un accident de muncă, a decis o instanță germană

Căderea în timpul mersului de la pat la birou este un accident de muncă, a decis o instanță germană

Căderea în timpul mersului de la pat la birou este un accident de muncă, a decis o instanță germană

Un incident în care un bărbat a alunecat pe scări și s-a rănit în timp ce mergea de la pat la biroul său de acasă a fost considerat „accident de muncă” de către un tribunal german, relatează The Guardian.

Bărbatul și-a rănit coloana vertebrală în timp ce se îndrepta spre postul său de lucru de acasă și a avut dreptul la despăgubiri, se arată în decizia Curții Sociale din Germania.

Instanța a ajuns la această concluzie deoarece a afirmat că bărbatul „se îndrepta spre locul de muncă din dormitorul său spre biroul de acasă, aflat la un etaj mai jos” și a subliniat că aceasta a fost o deplasare de-a lungul unui „traseu de lucru asigurat”.

„Reclamantul a suferit un accident de muncă atunci când a căzut în drum spre biroul său de acasă, dimineața”, a decis instanța.

Se pare că asigurarea companiei ar fi refuzat să acopere cererea de despăgubire.

Cazul a fost judecat de o instanță socială inferioară care a considerat „călătoria” ca fiind un „traseu de lucru asigurat”, în timp ce o instanță socială regională a declarat că este vorba de un „act pregătitor neasigurat care precedă activitatea propriu-zisă” și a considerat că prejudiciul nu este eligibil pentru cererile de asigurare.

Cu toate acestea, instanța socială federală superioară nu a fost de acord cu instanța socială regională și a declarat că deplasarea a fost „prima” călătorie întreprinsă pentru a începe munca.

Instanța a declarat că angajatul începea de obicei munca la biroul său de acasă „imediat, fără a lua micul dejun în prealabil”.

„În cazul în care activitatea asigurată se desfășoară în gospodăria persoanei asigurate sau într-o altă locație, acoperirea asigurării este asigurată în aceeași măsură ca atunci când activitatea se desfășoară la sediul societății”, se arată în decizia instanței germane.

Nu era clar dacă bărbatul lucra de acasă din cauza pandemiei Covid sau din alte motive.

Instanța a declarat că legea se aplică pentru angajații aflați în „poziții de telemuncă” care au posturi de lucru permanente amenajate la domiciliul lor.

Aceasta a definit astfel de poziții ca fiind posturi de lucru pe calculator amenajate „permanent” în interiorul oricăror spații private autorizate de angajați și convenite într-un contract sau acord de muncă.

Absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, Alexandru Toșa a debutat în presă în 2020. Începând din mai 2021 face parte din echipa ... vezi toate articolele

Citește și