Câinele de pază al presei britanice a decis SĂ NU ANCHETEZE 81 de plângeri depuse împotriva Daily Mail pentru articolul demontat de Gândul

Publicat: 11 03. 2014, 15:28
Actualizat: 29 07. 2014, 19:11

Press Complaints Commission (PCC), organismul de autoreglementare a presei din Marea Britanie, a decis să respingă 81 de plângeri depuse de români și britanici în luna ianuarie la adresa Daily Mail, pe seama articolului despre invazia noastră în Regat, de la finele lui decembrie. Informația apare în raportul de activitate pe luna ianuarie al instituției, iar respingerile sunt justificate de greșeli tehnice în plângeri (exemplu: nu a fost invocat articolul din Codul Editorilor încălcat de Daily Mail). Plângerile au fost înaintate PCC după ce gândul, alături de un jurnalist englez, a demontat rând cu rând acel articol, într-o anchetă care a fost promovată inclusiv de actorul Hugh Grant și de fostul purtător de cuvânt al lui Tony Blair, Alastair Campbell. De precizat că președintele comitetului responsabil de codul editorilor din cadrul PCC este fie tocmai Paul Dacre, de la Daily Mail. Mai mult, unul dintre directorii companiei care deține atât PCC, cât și organismul care va înlocui PCC, IPSO, este Peter Wright, editor emerit al Mail Group.

PCC a decis, însă, în cazul acelui articol despre care și Daily Mail a recunoscut că nu este adevărat, că nu e cazul să investigheze aceste 81 de plângeri, cu toate că materialul din tabloidul britanic reprezintă un derapaj flagrant de la orice norme de conduită jurnalistică.

Descarcă raportul integral

Nu este clar în acest moment dacă în cele 81 de plângeri împotriva articolului despre autocarele și autobuzele pline-ochi de An Nou este inclusă și cea înaintată de jurnalistul Jon Danzig, în care se expuneau toate descoperirile noastre privind neadevărurile din articolul care încununa un an de zile de dezbatere anti-români în Daily Mail.

UPDATE 11 martie Jon Danzig a vorbit cu Press Complaints Commission, care a explicat că doar prima dintre plângerile pe un subiect este luată în calcul și așa se explică cele 81 de respingeri. Reprezentantul PCC a admis că situația este oarecum confuză în ceea ce privește ancheta în această speță. De asemenea, reprezentantul a precizat că PCC a primit 83 de plângeri și doar prima a servit drept bază pentru o anchetă, care este încă în desfășurare. Totuși, trebuie precizat că în tabelul PCC privind activitatea din luna ianuarie nu apare ce-a de-a 82-a plângere clasată.

CONTEXT: PE SCURT, CUM S-A AJUNS AICI

În urmă cu două săptămâni, însă, când jurnalistul britanic a sunat la PCC pentru a se interesa de această plângere, i s-a spus inițial că ea a fost respinsă. Ulterior, la protestele lui, cei de la PCC s-au răzgândit și au dat asigurări că plângerea cu descoperirile din ancheta „Daily Fail” publicată de gândul face încă parte dintr-o anchetă a instituției. Această discuție avea loc în aceeași zi în care Daily Mail a decis să publice o corecție foarte slabă cu privire la articolul demontat de gândul, folosind tocmai unele dintre argumentele pe care le respingea la momentul publicării anchetei noastre.

Mai exact, Daily Mail, care este cel mai citit ziar online din lume, a publicat un mesaj  pe post de rectificare în rubrica de Clarificări și Corecții, în care spune că „i s-a adus la cunoștință” că realitatea din România și Bulgaria era alta decât cea descrisă în articolul care anunța invazia muncitorilor din estul Europei în Regatul Unit, de la 1 ianuarie 2014: „Suntem bucuroși să clarificăm că unele dintre zborurile suplimentare (din România și Bulgaria spre UK, despre care ziarul scria că sunt chiar și cu 100% mai multe decât înainte, pe fondul „exodului”) au fost introduse înainte de 1 ianuarie”.  Totuși, ziarul nu și-a asumat vina, arătând în continuare cu degetul spre sursele reporterilor săi. De asemenea, Daily Mail nu a scos de pe site și nici nu a modificat articolul din 31 decembrie, redistribuit de peste 58.000 de ori.

Dincolo de corecția timidă publicată de tabloidul britanic, cea mai îngrijorătoare descoperire a anchetei publicate de gândul a rămas neabordată de reprezentanții Daily Mail. Mare parte din cei citați în articol ne-au spus că nu au vorbit cu Daily Mail și că citatele din ziar nu le aparțin.

Pentru comentarii, mă găsiți pe Facebook – Alina Matiș și pe Twitter – @alinamatis


CONTEXT: PE SCURT, CUM S-A AJUNS AICI

VEZI AICI ANCHETA DAILY FAIL

RĂSPUNSUL DAILY MAIL DUPĂ DEMONTAREA ARTICOLULUI DESPRE ROMÂNI

DAILY MAIL ÎȘI RECUNOAȘTE O PARTE DIN MINCIUNI

EFECTUL INVESTIGAȚIEI: PLÂNGERI PE NUMELE TABLOIDULUI BRITANIC

UN LORD DIN GUVERNUL BRITANIC RECUNOAȘTE MINCIUNILE DIN RETORICA ANTI-ROMÂNI

HUGH GRANT PROMOVEAZĂ ANCHETA DAILY FAIL

ROMÂNII CARE RESCRIU POVESTEA

„SCRISOAREA PIERDUTĂ” A STUDENȚILOR ROMÂNI DIN UK