Denumită CAL.20C, noua variantă a virusului a reinfectat un pacient la doar șase luni după ce s-a vindecat. Anunțul a fost făcut de cercetătorii de la Universitatea Berkeley din California, SUA.
CAL.20C se răspândește cu repeziciune în California de Sud și a fost identificată în ianuarie la o persoană infectată anul trecut, în iulie, cu o variantă anterioară a COVID-19.
“Este cu adevărat semnificativ faptul că varianta CAL.20C, care pare să fie prezentă în cel puţin o treime dintre cazuri (în California), a reuşit să reinfecteze pe cineva”, a declarat Stacia Wyman, om de ştiinţă în cadrul institutului de genomică al Universitatea Berkeley.
“Încărcătura virală a acelei persoane a fost foarte ridicată”, a mai precizat specialista.
Între 4 noiembrie și 21 ianuarie, cercetătorii institutului au colectat 95 de genomuri virale și au descoperit că 26% erau asociate CAL.20C.
Potrivit oamenilor de știință de la Centrul Medical Cedars-Sinai din Los Angeles, CAL.20C se deosebește de varianta mutantă, mult mai contagioasă, identificată pentru prima dată în Marea Britanie – cunoscută sub denumirea B.1.1.7 – care se răspândeşte, de asemenea, în Statele Unite.
În California de Sud, tulpina din Marea Britanie a fost asociată cu unele “cazuri dispersate de coronavirus” în Los Angeles, San Diego şi San Bernardino, potrivit cercetătorilor de la Cedars-Sinai.
În schimb, varianta CAL.20C a fost identificată la 36,4% dintre cazurile analizate într-un studiu recent al Cedars-Sinai.
Pentru moment, nu se cunosc prea multe detalii despre tulpina CAL.20C, dar există voci care susțin că ar putea să fie mai puternică.
CAL.20C este definită de mutaţii multiple în proteina S, o caracteristică pe care o împărtăşeşte atât cu tulpinile din Marea Britanie și Africa de Sud, conform constatărilor cercetătorilor de la Cedars-Sinai.
De precizat că tulpina CAL.20C include varianta L452R raportată de Departamentul de Sănătate Publică din California luna trecută.