Prima pagină » Știri externe » Camera Comunelor obligă Guvernul să ceară amânarea Brexit pentru a evita ieșirea fără acord

Camera Comunelor obligă Guvernul să ceară amânarea Brexit pentru a evita ieșirea fără acord

Camera Comunelor obligă Guvernul să ceară amânarea Brexit pentru a evita ieșirea fără acord
Camera Comunelor a aprobat, în cursul nopții de miercuri spre joi, o moțiune prin care obligă Guvernul Theresa May să ceară amânarea retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, pentru a evita producerea Brexit fără niciun acord.

Proiectul de lege, inițiat de Yvette Cooper, din Partidul Laburist (centru-stânga, opoziție), a fost aprobat la limită de Camera Comunelor, cu 313 voturi pentru și 312 împotrivă, informează Sky News.

Moțiunea îi oferă premierului conservator Theresa May un nou mandat pentru a cere amânarea Brexit prin prelungirea negocierilor în virtutea Articolului 50 al Tratatului Uniunii Europene.

Proiectul a fost adoptat rapid, în contextul în care premierul Theresa May a lansat negocieri cu Jeremy Corbyn, liderul Partidului Laburist, pentru identificarea unor soluții comune în scopul depășirii impasului Brexit.

La rândul său, Camera Lorzilor va trebui să aprobe acest text, iar o nouă amânare a Brexit poate fi decisă doar de Consiliul European. Uniunea Europeană a semnalat că va accepta amânarea Brexit după data de 12 aprilie doar dacă parlamentarii britanici vor aproba Acordul Brexit negociat de Guvernul de la Londra cu Bruxellesul. Liderii UE ar putea condiționa acordarea unei noi amânări de angajamentul organizării unui nou referendum pe tema Acordului Brexit și a apartenenței Marii Britanii la Blocul comunitar.

Vince Cable, liderul Partidului Liberal-Democrat (centru-stânga, opoziție), a salutat votul Camerei Comunelor, cerându-i premierului Theresa May să pregătească „legislația necesară unui referendum pe tema Acordului Brexit sau a rămânerii în UE”.

 

Camera Comunelor a respins de trei ori Acordul negociat de Guvernul Theresa May cu Uniunea Europeană. Bruxellesul a amânat producerea Brexit până pe 12 aprilie în cazul în care Camera Comunelor nu va adopta proiectul de acord. În cazul în care acordul ar fi aprobat, ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană ar urma să se producă pe 22 mai.

Marea Britanie urma să se retragă din UE pe 29 martie, dar Camera Comunelor a aprobat un plan inițial al Guvernului Theresa May de a solicita amânarea Brexit până cel puțin pe 30 iunie. Acordul Brexit elaborat de Guvernul Theresa May și Bruxelles prevede reciprocitate în privința libertății de circulație, o perioadă de tranziție post-Brexit, menținerea Marii Britanii în uniunea vamală, un statut special al provinciei britanice Irlanda de Nord și păstrarea aranjamentelor comerciale. Proiectul de acord este contestat de numeroși politicieni britanici. Mai mulți membri ai Guvernului de la Londra au demisionat ca protest față de acordul pe tema Brexit negociat cu Uniunea Europeană.

Emmanuel Macron, președintele Franței, a avertizat marți că Uniunea Europeană nu va fi pe termen lung „ostatic” în criza Brexit, somând Marea Britanie să propună o soluție privind ieșirea ordonată din Uniunea Europeană până pe 10 aprilie. „Prioritatea noastră este buna funcționare a Uniunii Europene și a pieței unice. Uniunea Europeană nu poate fi pe termen lung ostaticul crizei politice din Marea Britanie”, a declarat Emmanuel Macron în cursul întrevederii pe care a avut-o la Palatul Elysée cu premierul Irlandei, Leo Varadkar. „Marea Britanie trebuie să prezinte un plan alternativ credibil până pe 10 aprilie, altfel, de facto, alege retragerea din Uniunea Europeană fără acord”, a atras atenția Macron.

Citește și