Cameron dă explicații în Parlamentul britanic, după Brexit

Publicat: 29 06. 2016, 15:39
Actualizat: 30 06. 2016, 10:42

Premierul britanic a început sesiunea de interpelări prin a condamna atacul terorist „oribil” comis marți seara în incinta aeroportului din Istanbul, în urma căruia au decedat cel puțin 41 de persoane, inclusiv 13 străini, iar alte 230 de persoane au fost rănite.

Cameron a declarat că Marea Britanie se află într-o „poziție puternică” pentru a face față provocărilor cauzate de ieșirea din Uniunea Europeană, adăugând că Regatul Unit este „bine pregătit” pentru o perioadă de instabilitate economică.

„Trebuie să ne asigurăm că ne menținem economia solidă pentru a putea face față (instabilității economice),” a continuat premierul.

Cameron a mai spus că dorește relații comerciale cât mai strânse între Marea Britanie și UE, lucru care poate fi discutat și dezbătut în Parlament, cât și în cadrul noului guvern.

Premierul David Cameron a făcut o serie de declarații pe tema discuțiilor de marți din cadrul summit-ului UE de la Bruxelles.

Cameron a declarat că în discuțiile cu liderii UE a explicat faptul că libertatea de a circulație și suveranitatea au fost două subiecte care au provocat „mari îngrijorări” în Marea Britanie.

Liderii europeni au subliniat că până la ieșirea efectivă din UE, Marea Britanie rămâne „un membru cu drepturi depline” al UE. Totodată, aceștia au spus foarte clar că „este imposibil să beneficiezi de drepturile statului de membru fără unele din costurile aferente acestui statut,” iar noul premier va trebui să negcieze cu mare grijă acest aspect, a mai spus Cameron.

Premierul britanic a mai spus că nu au fost făcute „mari presiuni” pentru ca Marea Britanie să invoce articolul 50, adăugând că decizia în acest caz aparține viitorului prim-ministru.

Ulterior, Cameron este așteptat să prezinte rezultatele celui mai recent summit european, la care a participat pentru doar o zi, pentru că în a doua zi a summit-ului, liderii statelor europene s-au concentrat pe discuțiile privind viitorul UE după ieșirea Marii Britanii. Aceasta este pentru prima oară în 40 de ani când reprezentantul britanic este absent de la negocierile din cadrul UE.