Premierul David Cameron a declarat, într-un interviu pentru BBC, că intenționează să execite presiuni la Bruxelles pentru a limita accesul muncitorilor din Europa în Marea Britanie și că va transforma reducerea imigrației într-o prioritate a renegocierii relației cu UE, relatează site-ul Euractiv.
Cameron a afirmat că Marea Britanie trebuie să schimbe modul în care imigranții pot solicita beneficii sociale și, în același timp, să limiteze numărul celor care vin în căutarea unui loc de muncă, teme incluse printre subiectele pe care Londra dorește să le discute cu celelalte state membre UE.
El a asigurat, în interviul pentru BBC, că toate opțiunile sunt pe masă în ceea ce privește presiunile pentru limitarea numărului de imigranți din noile state membre UE.
Interviul a fost publicat în contextul temerilor Londrei în legătură cu un aflux masiv de muncitori români și bulgari, în urma ridicării restricțiilor pentru cetățenii din cele două state, la 1 ianuarie 2014. Euractiv reamintește că nu a avut loc o sosire spectaculoasă a cetățenilor din cele două state în Marea Britanie și, potrivit experților, impactul în urma ridicării restricțiilor va fi redus.
Pe fondul acestor temeri, Partidul Conservator al premierului Cameron a propus, la sfârșitul lunii trecute, un proiect de lege vizând reducerea accesului la beneficii sociale pentru cetățenii români și bulgari.
Comentariile premierului intervin după disputa de luna trecută, când Partidul Liberal Democrat a condamnat propunerea Ministerului britanic de Interne de a limita la 75.000 pe an numărul imigranților din UE care pot veni în Marea Britanie.
Pe de altă parte, Cameron a insistat, în interviul pentru BBC, asupra faptului că Londra a obținut deja progrese în discuțiile cu Bruxellesul vizând renegocierea poziției în UE, pe care dorește să le finalizeze înainte de referendumul pe această temă, care ar putea avea loc până la sfârșitul anului 2017.
Cu toate acestea, șeful guvernului de la Londra a adăugat că mai sunt multe lucruri de făcut în ceea ce privește imigrația și a sugerat că dorește să ridice problema în discuțiile cu Bruxellesul. „Avem nevoie de o schimbare în ceea ce privește solicitarea beneficiilor sociale, avem nevoie de schimbări în legătură cu libera circulație”, a declarat premierul britanic. El a adăugat că guvernul de la Londra dorește să rezolve toate aceste probleme în cadrul discuțiilor în vederea renegocierii relației țării cu UE, înaintea referendumului privind o eventuală ieșire a Marii Britanii din UE, care ar urma să fie organizat până la sfârșitul anului 2017.
Printre schimbările avute în vedere, premierul David Cameron a menționat că va depune eforturi pentru a stopa accesul imigranților la beneficiile sociale pentru copii. „Nu cred că acesta este un drept și este ceva ce dorim să schimbăm”, a spus el.
De asemenea, în privința unir viitoare extinderi UE, premierul britanic a mai declarat că țara sa va dori să obțină asigurări privind restricții mai severe în legătură cu imigrația, sugerând că, în caz contrar, Londra s-ar putea opune unor noi aderări. „Este absolut realizabil, deoarece, de fiecare dată când o nouă țară se alătură Uniunii Europene, trebuie să fie unanimitate la masa Consiliului UE. Deci, Marea Britanie va fi în măsură să insiste în legătură cu condițiile de aderare ale noilor membri, să insiste pentru un regim mai dur, mai robust”, a spus Cameron.
În acest moment, Bruxelles-ul a lansat negocieri cu Muntengru în vederea aderării la UE, iar discuții în acest sens urmează să înceapă cu Serbia la 21 ianuarie.