Câmpul gravitațional al planetei Jupiter a readus la viață cometele aflate în stare latentă în centura de asteroizi dintre Marte și Jupiter, o zonă denumită „cimitirul cometelor”, informează dailymail.co.uk.
Un „cimitir al cometelor” a fost descoperit de astronomi în centura de asteroizi dintre Marte și Jupiter.
Și, spre surpriza oamenilor de știință, unele dintre cometele din acel „cimitir” au revenit la viață, după ce s-au aflate în stare latentă multe mii de ani sau chiar milioane de ani.
Descoperirea, făcută de o echipă de cercetători columbieni, contrazice vechea teorie potrivit căreia principala centură de asteroizi din Sistemul Solar era populată în trecut cu mii de comete care au ars în întregime pe măsură ce au „îmbătrânit”.
Pe parcursul ultimilor 10 ani, oamenii de știință au descoperit 12 comete active în acea centură de asteroizi.
Misterul reactivării acestor comete i-a determinat pe astronomii columbieni să analizeze originile acestora.
Studiul lor sugerează faptul că forța gravitațională a planetei Jupiter a adus cometele în stare latentă mai aproape de Soare, a cărui căldură le-a făcut să se reaprindă și să revină astfel la viață.
Astronomii sunt de părere că și alte comete inactive din aceeași regiune ar putea fi reaprise atunci când câmpul gravitațional al planetei Jupiter le captează. Atrase de forța gravitațională a lui Jupiter, forma orbitelor acelor comete se modifică, făcând să scadă distanța maximă dintre cometă și Soare. Infima energie suplimentară pe care o primesc în acest fel este suficientă pentru a le readuce la viață.
Studiul a fost coordonat de profesorul Ignacio Ferrin de la Universitatea Anitoquia din orașul columbian Medellin.
Cometele se numără printre cele mai mici corpuri cerești din Sistemul Solar, având în general diametre de câțiva kilometri și fiind constituite din roci și gheață.
Dacă se apropie de Soare, o parte din gheață se transformă în gaze, iar acestea sunt luminate de razele solare și modelate de vânturile solare, formând o coadă caracteristică, alcătuită din gaze și praf.
Cele mai multe dintre cometele observate au orbite eliptice, ceea ce înseamnă că ele se apropie destul de rar de Soare.
Unele dintre cometele denumite „comete cu perioadă lungă” au nevoie de câteva mii de ani pentru a completa o orbită în jurul Soarelui.
Există însă și un grup de aproximativ 500 de „comete cu perioadă scurtă”, create atunci când comete cu perioade lungi trec suficient de aproape de Jupiter și sunt deviate pe orbite care sunt parcurse într-un circuit complet în perioade care variază de la trei ani la 200 de ani.
Deși sunt evenimente neobișnuite, cometele pot să se ciocnească cu Terra din când în când și, potrivit unor teorii recente, aceste corpuri cerești ar fi contribuit la apariția apei pe planeta noastră.