Canada, ca și Statele Unite, a spionat comunicațiile Ministerului brazilian al Minelor și Energiei, potrivit unor documente ale serviciilor de informații canadiene, dezvăluite duminică de televiziunea Globo, relatează AFP.
Documentele, care provin de la Centrul de securitate a telecomunicațiilor Canada (CSTC), au fost date publicității de fostul analist american Edward Snowden. Ele arată o schemă detaliată a comunicațiilor ministerului, care include apeluri telefonice, mesaje electronice și navigări pe Internet.
Canada are interese importante în Brazilia, în special în domeniul minier, a decarat ministrul Minelor și Energiei Edilson Lobao pentru televiziunea Globo, apreciind că acest caz este „grav”.
„Sunt numeroase firme canadiene care sunt interesate să facă afaceri în țara noastră. Dar eu nu pot spune dacă interesul de a ne spiona vine de aici, pentru a favoriza interesele anumitor firme în afaceri”, a adăugat Lobao.
Potrivit TV Globo, programul de spionaj canadian, numit Olympia, supraveghea comunicațiile ministerului ca să verifice contactele Braziliei „cu alte grupuri decât Petrobras, în Brazilia sau în străinătate”.
Unul dintre documente semnalează astfel apeluri ale ministerului către alte țări, în America Latină dar și în Africa de Sud și Orientul Mijlociu, precum și către Organizația latino-americană a Energiei (Olade).
Documentele prezentate de TV Globo includ, de asemenea, sfaturi despre cum să se amelioreze spionajul în Brazilia, inclusiv o sugestie ca agenția canadiană de informații să lucreze cu grupul TAO, numele de cod al unei unități de spionaj de elită americane.
Edward Snowden, fost informatician american în vârstă de 30 de ani, este căutat de Statele Unite pentru că a dezvăluit presei amploarea supravegherii realizate de serviciile de informații americane.
Snowden a petrecut peste o lună în zona de tranzit a aeroportului din Moscova înainte de a beneficia de azil politic în Rusia.
În cursul ultimelor săptămâni, presa braziliană a publicat documente ale serviciilor secrete americane care dezvăluie spionarea comunicațiilor președintelui brazilian Dilma Rousseff, a colaboratorilor săi apropiați și a milioane de brazilieni, precum și companii ca gigantul public petrolier Petrobas.
Roussef a cerut din nou, duminică, Pe Twitter „explicații și schimbarea comportamentului Statelor Unite”.