Germania va continua să sprijine Ucraina din punct de vedere militar și financiar, cu toate că, practic, a a ajuns la limita maximă a cantității de arme pe care o poate livra din propriile stocuri, astfel că acum discută în schimb cu industria de armament, a declarat, marți, cancelarul Olaf Scholz.
Printre armele pe care producătorii de echipamente militare au spus că le pot livra repede și de care Ucraina avea nevoie se numără cele antitanc și de apărare antiaeriană, a declarat Scholz într-o conferință de presă, după o discuție cu aliații occidentali, potrivit Reuters.
„Vom asigura banii necesari pentru cumpărarea armelor”, a spus Olaf Scholz, după discuțiile din în a 55-a zi de la debutul războiului din Ucraina. „Scopul este de a întări armata ucraineană, astfel încât să poată respinge atacul rusesc”.
Întrebat dacă Germania va livra Ucrainei tancuri de ultimă generație Leopard, el răspuns că Berlinul, precum și aliații săi occidentali au ajuns la concluzia că este cel mai logic să livreze armele pe care ucrainenii deja știu să le folosească, iar aliați coordonau livrările, a spus el.
Cancelarul german a făcut declarațiile după consultărle derulate la invitația președintelui Statelor Unite ale Americii, Joe Biden, la care a participat, alături de liderii alianți, și președintele României, Klaus Iohannis.
La discuții au mai participat Președintele Franței, Emmanuel Macron, Președintele Poloniei, Andrzej Duda, Prim-Ministrul Marii Britanii, Boris Johnson, Prim-Ministrul Canadei, Justin Trudeau, Cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, Prim-Ministrul Italiei, Mario Draghi, Prim-Ministrul Japoniei, Fumio Kishida, Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg, Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și Președintele Consiliului European, Charles Michel, potrivit unui comunicat al Administrației Prezidențiale.
„Această nouă rundă de consultări transatlantice a avut loc în contextul evoluțiilor umanitare dramatice din Ucraina și al pregătirilor militare ale Federației Ruse pentru reluarea ofensivei. Liderii au analizat situația de securitate și perspectivele de evoluție ale acesteia, respectiv cea umanitară deosebit de gravă, rezultată în urma retragerii forțate a armatei ruse din zonele ocupate anterior, și au condamnat crimele comise împotriva civililor, dar și distrugerile masive ale zonelor locuite și ale infrastructurii civile. În context, a fost reiterat sprijinul puternic pentru activitatea Curții Penale Internaționale de a investiga, a judeca și condamna pe cei responsabili pentru crimele comise”, se arată în documentul citat.
Cu această ocazie, liderii au evaluat strategia cuprinzătoare de sprijin pentru Ucraina, pe toate dimensiunile, și au abordat măsurile ferme și coordonate de răspuns întreprinse de comunitatea internațională, cu referire la pachetele extinse de sancțiuni, pentru contracararea acțiunilor Rusiei.