Ceremonia funerară, care va fi transmisă în direct de postul de televiziune Channel 4, va reprezenta punctul culminant al unei serii de evenimente ce vor dura o săptămână, consacrate acestui suveran britanic cu reputație sinistră, pe care mai multe asociații încearcă să îl reabiliteze.
Rămășițele pământești ale ultimului rege din dinastia Plantageneților vor fi transportate într-un sicriu de plumb, pe 22 martie, la Universitatea Leicester. De acolo, sicriul va fi dus în locul în care a avut loc bătălia de la Bosworth, unde Richard al III-lea a murit în 1485, traversând mai multe sate emblematice pentru destinul fostului rege.
Sicriul se va întoarce în aceeași seară la Leicester pentru un priveghi de trei zile, deschis publicului larg, invitat să aducă un ultim omagiu fostului rege al Angliei.
Richard al III-lea, mort la vârsta de 32 de ani, după o scurtă domnie de doi ani, a fost prezentat de suveranii din dinastia Tudor – care i-au urmat la domnie – drept un tiran însetat de sânge, iar această reputație a fost imortalizată și de dramaturgul William Shakespeare.
Osemintele sale au fost descoperite în 2012, în Leicester, cu ocazia lucrărilor de reamenajare a unei parcări municipale, iar analizele ADN au confirmat faptul că acel schelet, care prezenta urmele unor răni suferite în război, era într-adevăr cel al regelui Richard al III-lea.
În luna mai, Înalta Curte din Londra a aprobat înhumarea lui Richard al III-lea la Leicester, punând astfel capăt unei bătălii în justiție inițiată de descendenții regelui care solicitau ca acesta să fie înmormântat în orașul York.