Șapte românce vor intra în administrația locală a comunităților în care trăiesc în Belgia, în care au decis să de implice mai mult și pentru care au candidat la alegerile locale, care au avut loc duminică, din primele rezultate, obținute de Gândul cu sprijinul reprezentanților comunității românești din Belgia, Asociația RomBel, care le-au agregat din sursele oficiale.
Cetățenii belgieni, dar și toți cetățenii europeni cu rezidență care s-au înscris pentru votare, și-au ales, duminică, favoriții pentru a le prezenta interesele în administrația locală, iar printre câștigători sunt și șapte românce, a precizat Carmen Solomie, președintele RomBel, pentru Gândul.
Numărul de mandate obținute de candidații originari din România este un record pentru Belgia, față de un mandat, la alegerile locale anterioare.
Cele șapte câștigătoare se numără printre cele câteva zeci de români – aproximativ o sută, din datele neoficiale avansate – care au candidat duminică.
Informațiile culese de RomBel până luni seara din rapoartele oficiale publicate indică șapte doamne care au obținut un număr de voturi care să le asigure un loc în administrația locală.
Profilele de candidați au fost foarte diverse, de la doctori, psihologi, întreprinzători, avocați la muncitori în construcții.
Aceștia au intrat în cursa electorală în multe dintre cele aproape 600 de unități administrativ-teritoriale din Regatul Belgiei, cu atât mai mult cu cât, în unele dintre ele, românii sunt printre cei mai numeroși străini.
Statisticile arată că în capitala Bruxelles, care include 19 comune, românii sunt a doua cea mai mare comunitate de imigranți, după francezi.
Conform legislației electorale din Belgia, care include un vot preferențial, indiferent de locul de pe listă al candidatului, diaspora românească a putut să își voteze conaționalii.
Sunt aproximativ 200.000 de români care trăiesc în Regatul Belgiei, conform cifrelor neoficiale avansate de autoritățile române din statul federal, care includ atât persoanele cu dublă cetățenie, rezidenții, cei născuți în Belgia din părinți stabiliți aici și cei neînregistrați, veniți aici sezonier.
La alegerile anterioare, votul era obligatoriu în toată Belgia, dar, începând cu aceste alegeri, obligativitatea nu se mai aplică în Flandra, astfel că cei stabiliți aici care decid să nu meargă la urne nu mai riscă să plătească o amendă.
Cetățenii belgieni sunt înscriși automat pe lista alegătorilor, dar cei care nu sunt belgieni au avut termen să se înscrie până la data de 31 iulie 2024. Toți cetățenii UE rezidenți în Belgia au dreptul de a vota la alegerile municipale, la fel și cetățenii din afară UE care sunt aici de cel puțin 5 ani.
Numărul candidaților români și cel al rezidenților în Belgia cu drept de vot sunt cifre mai mult estimative, dat fiind că unele statististici nu includ țara de origine.
„În Belgia există trei regiuni – Regiunea Flamandă, Regiunea Valonă, Regiunea Bruxelles-Capitală – și există comunitatea germanofonă. Românii trăiesc în toate aceste regiuni și există candidați în fiecare. Sunt și femei, și bărbați candidați, mai ales că Belgia a făcut în ultimii ani eforturi pentru a facilita participarea femeilor la viața politică și nu numai”, explică președinta RomBel.
Carmen Solomie precizează că nu există o statistică oficială referitoare la numărul românilor care candidează la alegerile municipale din 13 octombrie.
„Neoficial, autoritățile române în teritoriu vorbesc despre o probabilitate de 100 de candidați români. Este dificil pentru că în Belgia sunt 581 de municipalități. În plus, nu există o statistică belgiană care să studieze originea candidaților”, explică aceasta.
Sursa foto: Facebook
CITEȘTE ȘI: