Candidatura lui Biden pare pe făraș, în opinia lui Obama și Pelosi. Cei doi lideri democrați au dezbătut în privat soarta președintelui SUA

Candidatura lui Biden pare pe făraș, în opinia lui Obama și Pelosi. Cei doi lideri democrați au dezbătut în privat soarta președintelui SUA
Publicat: 12/07/2024, 15:09

Obama şi Pelosi au vorbit în privat şi şi-au exprimat îngrijorarea în legătură cu Biden. Sfârşitul candidaturii actualului preşedinte pare clar, spun zeci de persoane apropiate celor doi democraţi, conform CNN. Fostul preşedinte democrat Barack Obama şi Nancy Pelosi, fosta şefă a Camerei Reprezentanţilor, ambii consideraţi doi aliaţi ai preşedintelui Joe Biden, au vorbit în privat despre acesta şi despre viitorul campaniei sale din 2024 şi şi-au exprimat îngrijorarea că devine tot mai greu pentru actualul şef al Casei Albe să îl învingă pe Donald Trump în alegerile din noiembrie. Niciunul dintre cei doi nu prea ştie însă ce ar fi de făcut, potrivit CNN.

Democraţii, divizaţi în privinţa lui Joe Biden, sunt disperaţi să pună capăt acestei lupte interne descurajante pentru a se putea întoarce la încercarea de a-l învinge pe fostul preşedinte Trump. Ei îl imploră pe Obama sau pe Pelosi să îi ajute să ajungă acolo, conştienţi de faptul că liderul majorităţii din Senat, Chuck Schumer, nu are încrederea lui Biden, în timp ce liderul minorităţii din Camera Reprezentanţilor, Hakeem Jeffries, nu are relaţiile necesare pentru a transmite mesajul.

Biden pierde puncte în confruntările cu Trump

CNN a vorbit cu peste 12 membri ai Congresului, membri ai personalului şi mai multe persoane aflate în contact atât cu Obama, cât şi cu Pelosi. Mulţi dintre ei spun că sfârşitul candidaturii lui Biden pare clar, iar în acest moment este doar o chestiune care ţine de modul în care se va întâmpla acesta, chiar şi după conferinţa de presă de joi seara a preşedintelui. La întâlnirea de aproape o oră cu presa, Joe Biden s-a descurcat mult mai bine decât la dezbaterea cu Donald Trump fără a reuşi însă să spulbere îndoielile în legătură cu abilitatea sa fizică şi mintală de a mai fi preşedinte pentru încă patru ani.

Dacă Obama şi Pelosi sunt şi ei de părere că şansele realegerii lui Biden se diminuează, mai mulţi democraţi importanţi spun că ei trebuie să o spună clar cât mai curând posibil, înainte ca daunele să fie şi mai mari, în condiţiile în care mai sunt mai puţin de patru luni până la alegeri.

Când se va scrie istoria acestei perioade extraordinare de două săptămâni din politica americană, imfluența lui Obama şi Pelosi va fi mult mai evidentă decât se ştie în prezent, au declarat pentru CNN persoane familiarizate cu subiectul. Cei doi distinşi democraţi servesc drept ghid pentru un partid aflat în panică.

„Ei privesc şi aşteaptă ca preşedintele Biden să ajungă singur la o decizie”, a declarat pentru CNN un democrat vechi, apropiat de toţi aceştia, care a vorbit sub rezerva anonimatului.

Pelosi nu dezminte întâlnirea cu Obama

Un purtător de cuvânt al lui Pelosi nu a negat explicit că ea şi Obama au vorbit despre Biden. Campania lui Biden a refuzat să comenteze informaţiile CNN.

Mulţi dintre colegii lui Pelosi speră că aceasta poate pune capăt frământărilor care i-au cuprins pe democraţi în ultimele două săptămâni. Şi pentru o bună parte dintre ei, acest sfârşit poate veni dacă şi când ea îi va spune lui Biden că trebuie să renunţe. Pelosi a vorbit cu Biden după dezbatere, dar de atunci, democrata din California a lăsat să se înţeleagă că nu consideră că decizia lui Biden de a rămâne în cursă este definitivă. Ea a refuzat, prin intermediul unui consilier, să facă alte comentarii, precizează CNN.

Pelosi îl cunoaşte pe Biden de zeci de ani. Ea este mai în vârstă decât el cu trei ani. A fost unul dintre cei mai fermi apărători ai lui, inclusiv în timpul alegerilor primare din 2020. Şi-a încheiat funcţia de speaker al Camerei Reprezentanţilor şi nu are nimic de pierdut.

„Cred că în acest moment, dacă Biden ajunge să renunţe la candidatură, ea se va dovedi a fi cel mai important lider democrat”, a declarat un democrat din Cameră. Ea este cea care, într-o astfel de situaţie, mai ales din punct de vedere generaţional, are credibilitatea de a se pronunţa asupra unui subiect atât de sensibil şi important”, a punctat el.

Obama păstrează tăcerea

Pelosi intenţionează să se întoarcă vineri acasă, la San Francisco. În ceea ce-l priveşte pe Barak Obama, decizia lui de a nu face niciun comentariu public timp de două săptămâni a făcut ca o serie de democraţi importanţi să aibă sentimentul că acesta i-a abandonat, păstrându-şi aceeaşi poziţie care i-a definit în mare măsură atitudinea după ce a părăsit Casa Albă.

După dezbatere, el a postat pe X: „Se întâmplă să ai şi nopţi proaste la dezbateri. Credeţi-mă, ştiu”, reiterând acest sentiment la o strângere de fonduri în New York pentru democraţii din Camera Reprezentanţilor în noaptea de după prestaţia lui Biden.

Fostul preşedinte nici măcar nu plănuise să facă vreo declaraţie publică, dar Biden şi consilierii lui Obama s-au coordonat pentru a publica această postare într-un mod care să reflecte punctul de vedere al campaniei lui Biden, conform căruia şi prima dezbatere din campania de realegere a lui Obama din 2012 a mers prost, ceea ce nu a însemnat că a trebuit să pună capăt campaniei.

Dar scepticismul tot mai profund al lui Obama cu privire la capacitatea prietenului său de a câştiga un nou mandat la Casa Albă este unul dintre cele mai prost păstrate secrete de la Washington, scrie CNN.

Fostul președinte democrat se implică dar nu se bagă

În discuţiile cu unii democraţi din ultimele două săptămâni, Obama a respins ideea că ar putea face presiuni asupra lui Biden într-o direcţie sau alta, chiar dacă ar dori acest lucru, ceea ce subliniază relaţia lor complicată, dar loială, de lungă durată. Relaţia s-a complicat şi mai mult în perioada în care au fost despărţiţi: de când au lăsat în urmă funcţiile lor de la Casa Albă – şi prânzurile lor săptămânale timp de opt ani – cei doi au vorbit mult mai puţin decât au sugerat adesea unii dintre consilierii lor.

Pe de altă parte, Obama este, de asemenea, reticent în a-i oferi lui Trump, care este mereu stârnit de el, orice material nou de atac prin implicarea lui activă.

Obama a fost alături de Biden în timpul a două evenimente de strângere de fonduri din acest an, inclusiv la evenimentul din Los Angeles de luna trecută, la care George Clooney a recunoscut ulterior că a fost alarmat de modul în care s-a comportat Biden. Unele persoane loiale lui Biden au sugerat chiar că Obama s-ar afla în spatele editorialului scris de Clooney în New York Times prin care îi cerea preşedintelui să-şi retragă candidatura. Fostul preşedinte, care este prieten cu actorul, ştia că urma să apară articolul lui Clooney, dar nu a încercat să îl oprească. Pentru unii apărători ai lui Obama, a fost un mod de a-şi păstra neutralitatea, dar pentru unii loialişti ai lui Biden, a fost un semn de trădare profundă, arată CNN.

Citiți și: Joe Biden, ferm pe poziție în privința candidaturii pentru un nou mandat la Casa Albă. Democrații în cer să renunțe: „Suntem pe un drum pierdut”

Joe Biden a comis-o din nou. L-a confundat cu Zelenski cu PUTIN: „Doamnelor și domnilor, președintele Putin!” – VIDEO

Rene Pârșan
Rene Pârșan a debutat în presă în 1992, reporter și redactor la Evenimentul Zilei. Între 1994 și 2010 a fost senior editor, editorialist, reporter mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Greșeala incredibilă” pe care a făcut-o echipajul superiahtului lui Mike Lynch. „A fost o serie...
ŞOC! Fiica lui Năstase: 'Am fost preşul lui dintotdeauna, încă de când a vărsat vin...
Fostul vicepreședinte al Parlamentului Republicii Moldova i-a cerut lui Ion Țiriac să îi premieze și...
Avertismentul pensionarilor nemulțumiți de noile decizii: „Ne-au amăgit. Or să primească la vot ce merită”...
Roxana Dobre a tăcut cât a tăcut, dar nu a mai suportat și a spus...
FOTO Povestea lui Oleksandr Budko, soldatul căruia i-au fost amputate picioarele, dar care a devenit...
Acestor pensionari români li se va mări pensia cu 1.000 de lei, după recalcularea de...
Recunoști fetița din imagine? Acum are 39 ani și este adorată de sute de mii...
Afacerea deschisă de Vlad în Capitală: a început cu un spaţiu mic, iar după 6...
Descoperire șocantă la autopsia lui Filip, băiețelul mort la bazin
Tu ai văzut-o? Melania a dispărut misterios în timpul unei vacanțe în Turcia. Ce spune...
Pictorial de senzaţie cu cei mai obraznici 'iepuraşi' din România. Andreea Bălan, Anda Adam, Lavinia...
Ce reprezintă litera B la o mașină cu transmisie automată. Explicația fiecărui mod
Taxiurile fără şofer le iau pâinea de la gură taxiurilor clasice: apelare facilă şi preţuri...
Cel mai RAPID ÎNCĂRCĂTOR din lume! Încarcă ORICE TELEFON în mai puțin de...
UE, ordin pentru grupele de muncă la pensie. Olguța Vasilescu: N-au vrut să accepte
Secretele averii lui Alexandru Arșinel. Cum au fost împărțiți banii
VIDEO | Momentul frapant când o femeie sare gardul la zoo ca să mângâie un...
"Ultima misiune pentru Roberta". Ea este polițista de 21 de ani, ucisă de remorca unui...
Anamaria Prodan, depre cât de mult îi seamănă copiii. Ce anume îi spunea mama ei...
Ghinion după ghinion pentru Lino Golden! Artistul, implicat într-un nou accident: ”Cum am început eu...
BANCUL ZILEI. Bulă merge la o tipă acasă. Dormitorul era plin de jucării de pluș....
David Niven, al doilea James Bond. Sublocotenent, scriitor și actor de Oscar