Havana preia modelul capitalismului de stat. Cuba a anunţat sâmbătă că activitatea privată va fi permisă în majoritatea sectoarelor economiei. Este o reformă majoră dezvelită într-o ţară în care statul şi întreprinderile sale domină toată economia. Măsura a fost deja aprobată în şedinţă de Guvern, potrivit cotidianului oficial Granma, al Partidului Comunist.
Puternic afectată de criza Covid-19, Cuba caută soluții pentru a depăși situația, iar deschiderea spre investițiile străine pare cea mai bună cale de urmat.
Revoluţia socialistă condusă de Fidel Castro în 1959 a dus la un val de naţionalizări şi controlul statului asupra întregii economii cubaneze. Însă, încă din anii ’90, țara a cunoscut o deschidere timidă către sectorul privat. Totul s-a schimbat în 2010, iar în mandatul lui Barack Obama, ex-președintele SUA, Cuba și SUA au semnat o serie de acorduri istorice, menite a permite investițiile americane la Havana.
De acum înainte, o listă va stabili sectoarele rezervate statului, care vor fi doar o minoritate în economie. „Din cele peste 2.000 de activităţi în care este permis exercitarea muncii private, vor fi limitate, parţial sau total, numai 124”, spus ministrul Muncii, Marta Elena Feito. Sectoarele strategice precum presa, sănătatea şi apărarea ar urma să rămână interzise activităţii private.
Reforma este „o etapă importantă pentru creşterea numărului de locuri de muncă”, a subliniat pe Twitter ministrul Economiei, Alejandro Gil. Ea merge „în aceeaşi direcţie cu unificarea monetară”, care a intrat în vigoare la începutul lunii ianuarie. Cele două reforme îşi propun să relanseze economia, care a scăzut cu 11% în 2020.
Liberalizarea înseamnă accesul străinilor la sectorul HoReCa, în condițiile în care Cuba, una dintre cele mai vizitate țări de pe glob, depinde foarte mult de veniturile din turism.