Una dintre cele mai apreciate cărți ale momentului, Capitalism şi ideologie, nu va vedea lumina tiparului și în China. Autorul ei, scriitorul Thomas Piketty, a refuzat să accepte tăierile de paragrafe ce i-au fost cerute de editorul său chinez.
Capitalisme et ideologie este o carte dedicată creşterii galopante a inegalităţilor în lume. Conform The Guardian, Piketty nici n-a vrut să audă de cenzura impusă literaturii de specialitate de guvernul chinez. „Pe scurt, ei vor să suprime toate referirile la China contemporană şi în special la inegalitatea şi la opacitatea din China. Am refuzat aceste condiţii şi am precizat că voi accepta doar o traducere integrală, fără niciun fel de tăieri de paragrafe”, a dezvăluit Thomas Piketty într-un comunicat de presă.
Considerat un veritabil „rock star” al economiei, profesorul Thomas Piketty (predă la „ASE-ul” din Paris) a publicat noul său volum la editura Seuil în septembrie 2019, la şase ani după succesul de talie mondială al cărţii Le Capital au XXIe Siecle, care s-a vândut în peste 2,5 milioane de exemplare.
„Celelalte edituri chineze aflate în contact cu editorul meu francez au anunţat că solicită la rândul lor anumite tăieri de paragrafe. Pe scurt, în acest stadiu, este foarte probabil ca volumul să nu fie publicat în China continentală”, a adăugat Thomas Piketty, confirmând o informaţie apărută în South China Morning Post.
„Critic Press a avut onoarea de a coopera cu domnul Piketty pentru a publica versiunea în chineză a cărţii Le Capital au XXIe Siecle. Ambele părţi au fost mulţumite de cooperarea lor. Drepturile de autor pentru noua carte a domnului Piketty sunt în continuare în curs de negociere”, a transmis un purtător de cuvânt al Critic Press.
Volumul Le Capital au XXIe Siecle s-a vândut în sute de mii de exemplare în China şi a fost salutat chiar şi de preşedintele Xi Jinping, care a folosit rezultatele cercetărilor publicate în carte, despre dezvoltarea puternică a inegalităţilor din Statele Unite şi din Europa, ca o dovadă a superiorităţii modelului comunist chinez.
Însă, în capitolul al 12-lea din Capitalisme et ideologie, consacrat „societăţilor comuniste şi post-comuniste”, economistul francez, după ce a criticat „deriva oligarhică şi cleptocratică” a Rusiei, a atacat în mod direct „plutocraţia” regimului chinez, care, în materie de inegalităţi, a prins din urmă şi chiar a depăşit ţările occidentale și asta în mai puţin de 20 de ani!