Captură-record de 11 tone tone de droguri în sud-estul Iranului
Grănicerii iranieni au capturat recent aproape 11 tone de opiu în cadrul unei operațiuni împotriva traficanților, soldată cu un mort și mai mulți răniți, în provincia Sistan-Balucistan (sud-est), scrie presa iraniană duminică, relatează AFP.
Această captură este „cea mai importantă realizată vreodată de către forțele de ordine iraniene de la Revoluția islamică, în 1979”, a anunțat comandantul grănicerilor, generalul Hosein Zolfakari, citat de agenția Mehr.
O cantitate de 10.693 de kilograme de opiu și peste 300 de kilograme de hașiș a fost confiscată în cadrul acestei operațiuni, care a durat 36 de ore și în cursul căreia un traficant a fost ucis, iar alții răniți, a declarat generalul, fără să precizeze când a avut loc operațiunea.
Iranul este una dintre principalele căi de tranzit al opiului sau heroinei provenind din Afganistan, țară care se află pe primul loc în lume la producerea de droguri, aduse pe la frontiera iraniano-afgană sau via Pakistan.
Forțele iraniene au confiscat peste 350 de tone de diverse droguri, în special opiu, de la începutul anului, potrivit unor date oficiale.
Peste un sfert din captură a fost efectuată în Sistan-Balucistan, la frontiera cu Pakistanul, unde confruntări sângeroase au loc frecvent între traficanți înarmați puternic și forțe de securitate.
Trei grăniceri au fost uciși, în octombrie, în cursul unei operațiuni în această regiune.
Forțele iraniene de ordine au pierdut în total aproximativ 4.000 de membri, în lupta împotriva drogurilor, începând din 1979, potrivit unor date oficiale.
În încercarea de a limita traficul, autoritățile au construit progresiv, în ultimii 20 de ani, un „zid” pe o porțiune de aproximativ 1.700 de kilometri la frontierele din estul țării, în valoare de aproximativ 700 de milioane de dolari.
Zonă de tranzit a drogurilor către Europa și Orientul Mijlociu, Iranul este totodată o victimă directă a acestora, având aproximativ două milioane de consumatori, între care aproximativ 400.000 de consumatori de heroină, la o populație de aproximativ 75 de milioane de persoane, potrivit unor estimări oficiale.
În contextul în care ONU aduce un omagiu constant luptei împotriva drogurilor a Iranului, Statele Unite acuză anumite unități din cadrul Gardienilor Revoluției, o adevărată „gardă pretoriană” a regimului, că sunt implicate în traficul de droguri.
Teheranul acuză, la rândul său, serviciile de informații israeliene că încurajează traficul de droguri în Iran, cu scopul de a destabiliza țara.