Capul statuii lui Octavian Augustus, primul împărat al Romei, descoperit în Isernia

Publicat: 10 05. 2021, 14:42
Actualizat: 10 05. 2021, 14:43
Capul statuii lui Octavian Augustus, primul împărat al Romei, descoperit în Isernia / Sursa FOTO: flickr.com

Un cap din marmură, înfățișându-l pe Octavian Augustus, primul împărat al Romei, a fost descoperit în Isernia. Statuia are o vechime de 2000 de ani și datează din anii 20 – 10 î.Hr.

Potrivit CNN, capul din marmură al lui Octavian Augustus nu are decât 35 de centimetri. Totuși, arheologii afirmă că este o piesă de o valoare inestimabilă.

Statuia, îngropată la temelia unui zid medieval

Cel care a făcut descoperirea este arheologul Francesco Giancola. El efectua lucrări de restaurare a unui zid medieval, care s-a prăbuşit din cauza inundaţiilor din 2013. „În timpul excavaţiilor în spatele zidului, mi-am dat seama că pământul începea să îşi schimbe culoarea. Aşa că am început să săpăm cu grijă şi a apărut o bucată de marmură. Am văzut imediat că era un cap, pe care l-am recunoscut după păr, formă şi tăietura ochilor ca fiind al unei statui reprezentându-l pe Octavian Augustus”, a explicat el. Potrivit Mariei Diletta Colombo, arheolog italian, „este o statuie importantă, dar nu ştim cum a ajuns aici. Este posibil să fi fost plasată într-un templu dedicat cultului familiei imperiale sau într-un forum. Dar acestea sunt ipoteze, pentru că nu ştim unde se afla forumul”.

Din cercetările efectuate, este posibil ca acest cap să fi fost de la o statuie de 2 metri. Până acum s-a descoperit doar că este realizat din marmură de Lunigiana, aceeași pe care o folosea și Michelangelo.

Isernia, un oraș reconstruit după cel de-Al Doilea Război Mondial

Cunoscut în antichitate ca Aesernia, orașul Isernia este leagănul samniților, un vechi popor italic. Parţial distrus în cel de-Al Doilea Război Mondial, orașul a fost reconstruit. „Isernia are o istorie foarte veche… Există resturi arheologice sub întreg oraşul. Aceasta este o descoperire foarte importantă pentru Isernia, pentru că demonstrează prezenta unor edificii de anumită importanţă”, a spus primarul Giacomo D’Apollonio.

Arheologii D’Apollonio şi Colombo îşi doresc ca statuia lui Octavian Augustus să rămână în Muzeul Santa Maria delle Monache, din Isernia, pentru a atrage mai mulţi turişti. „Isernia, chiar dacă nu se află între principalele destinaţii turistice, este o zonă bogată în istorie încă din Paleolitic”, a mai spus D’Apollonio.

  • Imperiul Roman, sub conducerea lui Octavian Augustus, se întindea de pe teritoriul de azi al Marii Britanii până în Egipt. Legenda spune că, pe patul de moarte, împăratul Octavian Augustus s-a lăudat că a găsit Roma construită din cărămizi şi a lăsat-o zidită din marmură.