Prima pagină » Știri externe » Care este în realitate planul lui Putin. Pleacă de la Kremlin în 2024 sau e președinte pe viață?

Care este în realitate planul lui Putin. Pleacă de la Kremlin în 2024 sau e președinte pe viață?

Care este în realitate planul lui Putin. Pleacă de la Kremlin în 2024 sau e președinte pe viață?
Anunțul demisiei în bloc a Guvernului din Rusia i-a șocat chiar și pe cei mai înverșunați observatori ai situației politice la Kremlin. Cu câteva ore înainte, Vladimir Putin își anunțase planul de reforme, prin care succesorul său la președinția țării ar fi avut mai puțină putere, în timp ce Parlamentul Rusiei și prim-ministrul ar fi beneficiat de mai multă influență.

Putin le-a mulțimit membrilor demisionari ai Parlamentului pentru munca depusă de aceștia, dar a menționat faptul că „nu au fost rezolvate chiar toate chestiunile”. 

În ultimii doi ani, procentajul de aprobare al lui Vladimir Putin a scăzut drastic, în special din cauza reformelor nepopulare ale pensiilor și a economiei care a stagnat. De asemenea, anul 2019 a fost afectat de proteste față de alegerile locale, în timp ce opoziția din Rusia și-a exprimat nemulțumirea față de președinte și de politicienii aflați la putere de prea mult timp. 

Cu toate acestea, în timp ce detaliile exacte ale demisiei în bloc – inițiată de premierul în funcție și fostul președinte Dmitry Medvedev – au fost dezvăluite, a fost clar faptul că acesta nu este un protest față de propunerile de reforme ale lui Vladimir Putin. 

În comunicatul transmis de Guvern privind demisia, Medvedev a indicat faptul că demersul a avut loc pentru a-i ușura viața lui Putin. 

Medvedev a declarat că președintele a prezentat un „număr de modificări fundamentale ale Constituției” și că „în acest context, este clar faptul că noi, guvernul… ar trebui să îi oferim președintelui țării oportunitatea de a lua toate deciziile necesare acestor modificări”. 

Acele schimbări par să facă parte dintr-o redistribuire a puterii, oferind Parlamentului puterea de a numi un premier, care mai apoi va numi un cabinet pentru a fi aprobat de către Parlament. „În acest caz, președintele va fi obligat să îi numească, astfel că nu va mai avea dreptul de a respinge candidații aprobați de Parlament”, a declarat Putin. 

Constituția Rusiei interzice președintelui Putin să mai candideze pentru un nou mandat în 2024. Cu toate acestea, Putin ar putea deveni premier, la fel cum a făcut în 2008, atunci când a „făcut schimb de roluri” cu Medvedev timp de patru ani.

„Părerea mea este ca aceasta este o înțelegere între Putin și Medvedev,” a spus Valeriy Akimenko, analist politic din Rusia care lucrează pentru Centrul de Cercetare a Studiilor Conflictuale. „Medvedev nu a fost un personaj independent și nu a făcut valuri împotriva lui Putin, în timpul mandatului său de președinte. După cum a fost cazul în 2008, s-ar părea că este vorba de o nouă înțelegere între ei doi”, a continuat analistul. 

Totuși, nu toți analiștii cred că este inevitabil ca Putin să se „instaleze” din nou ca premier. 

„Există zvonuri că Putin va conduce noul Consiliul de Securitate în loc să devină prim-ministru”, a declarat un alt analist pentru CNN. „Dacă acest lucru se întâmplă, este posibil ca el să aibă ultimul cuvânt. Nu va interesat de detalii tehnice, dar totul va fi sub controlul lui”.

De asemenea, Putin trimite și un mesaj către restul țărilor din lume. O mai mare influență a lui Putin în Rusia reprezintă o mai mare influență și la nivel internațional. Rusia este determinată să depună eforturi extraordinare pentru a acționa în calitate de rival față de influența SUA și de a le da mai multe bătăi de cap americanilor și aliaților. 

Ce modificări propune Putin pentru Constituția Rusiei

  • În Rusia, Constituția ar trebui să aibă prioritate față de legile internaționale
  • Duma de Stat ar trebui să primească dreptul de aprobare a candidaturii premierului (președintele va avea dreptul de a respinge prim-ministrul), iar Duma de Stat va putea și să aprobe candidaturile vicepremierilor și miniștrilor federali
  • Persoanele care ocupă poziții „importante pentru securitatea țării” nu ar trebui să aibă cetățenie sau rezidență în alte țări. 
  • Un candidat la prezidențiale ar trebui să fi locuit în Rusie cel puțin 25 de ani consecutivi și să nu aibă cetățenie străină.
  • Consiliul Federației Ruse va putea invita președintele să demită judecătorii federali, iar în unele cazuri, la propunerea președintelui, va avea dreptul să înlăture judecători de la Curtea Constituțională și Curtea Supremă.
  • Liderii forțelor de ordine ar trebui numiți de președinte în acord cu Consiliul Federației Ruse.
  • Salariul minim nu va fi mai scăzut decât nivelul minim necesar pentru existență.
  • Consolidarea indexării regulate a pensiilor.
  • Consolidarea rolului guvernatorilor și a Consiliului de Securitate.
  • Consolidarea rolului Curții Constituționale.

Bryan MacDonald, jurnalist pentru publicația finanțată de stat Russia Today, scrie că sugestia ca viitorii președinți ai Rusiei să fi locuit timp de 25 de ani consecutivi în țară și fără să aibă pașaport străin sau permis de rezident în alt stat, ar duce la interzicerea multor candidați ai opoziției, care preferă o abordare occidentală, la prezidențiale. Astfel, Alex Navalny, care a studiat în SUA, nu ar putea candida.

Este de remarcat faptul că, în timp ce jurnaliștii și analiștii politici din Occident susțin că Vladimir Putin are de gând să rămână într-un fel sau altul la conducerea Rusiei, analiștii politici ruși sunt de părere că acesta își pregătește, de fapt, ieșirea din funcția de președinte și lider al țării.

Citește și