Acordul de Parteneriat Transpacific (TPP) a fost semnat de 12 state în luna februarie, cu intenția de a crea o zonă de comerț liber; economiile combinate ale acestora reprezintă 40% din economia globală. Toate aceste 12 state trebuie însă să și ratifice tratatul, iar comentariile recente ale președintelui ales Donald Trump sugerează că acest lucru nu se va întâmpla.
La momentul semnării, tratatul a fost văzut ca o mare realizare – mai ales din perspectiva faptului că statele aveau standarde și abordări diferite în mai multe domenii, inclusiv protecția mediului înconjurător sau drepturile angajaților.
Barack Obama, președintele încă în funcție al Statelor Unite, a considerat tratatele comerciale ca fiind prioritare, dar oponenții TPP au caracterizat înțelegerea ca fiind una care favorizează companiile mari în detrimentul locurilor de muncă și al suveranității naționale.
Statele membre ale TPP sunt Japonia, Statele Unite ale Americii, Malaiezia, Vietnam, Singapore, Brunei, Australia, Noua Zeelandă, Canada, Mexic, Chile și Peru. Tratatul are menirea de a întări relațiile economice dintre aceste state prin reducerea mai multor taxe vamale. TPP a fost gândit, așadar, pentru a crea o piață unică, similară cu cea din interiorul Uniunii Europene. Dar cele 12 state au, colectiv, o populație de 800 de milioane – aproape dublu față de populația Uniunii Europene.