Prima pagină » Știri externe » Care este poziția României privind anexarea de către Rusia a unor teritorii ucrainene. MAE: „Aceste acțiuni nu pot produce niciun fel de efect din punct de vedere al dreptului internațional”

Care este poziția României privind anexarea de către Rusia a unor teritorii ucrainene. MAE: „Aceste acțiuni nu pot produce niciun fel de efect din punct de vedere al dreptului internațional”

Care este poziția României privind anexarea de către Rusia a unor teritorii ucrainene. MAE: „Aceste acțiuni nu pot produce niciun fel de efect din punct de vedere al dreptului internațional”

România condamnă în termenii cei mai fermi semnarea așa-ziselor „acorduri de intrare în componența Federației Ruse” a unor regiuni ucrainene aflate sub ocupația ilegală a trupelor ruse, ca urmare a războiului de agresiune declanșat de Rusia împotriva Ucrainei, a transmis, vineri, Ministerul Afacerilor Externe (MAE).

„Aceste «acorduri» ilegale și ilegitime fac parte din seria de încercări ale Kremlinului de a-și justifica ocupația militară ilegală asupra unor teritorii aparținând altui stat suveran și reprezintă o escaladare iresponsabilă a actualei situații”, a transmis MAE, vineri, printr-un comunicat de presă.

Documentul a fost transmis după ce Vladimir Putin a semnat tratatele de anexare a teritoriilor din Ucraina, după cum a anunțat Kremlinul.

„Aceste acțiuni nu pot produce niciun fel de efect din punct de vedere al dreptului internațional, iar România nu recunoaște validitatea acestora, în special în ceea ce privește operarea vreunei modificări în privința apartenenței teritoriale a regiunilor ucrainene vizate la Ucraina”, este poziția anunțată de diplomația română.

„Ca și în cazul anexării ilegale a Crimeii și Sevastopolului, acțiunile Federației Ruse se bazează pe folosirea ilegală a forței și reprezintă încălcări grave ale celor mai importante principii și norme de drept internațional, consacrate, în special, prin prevederile Cartei ONU. Federația Rusă acționează contrar tuturor responsabilităților pe care ar trebui să le îndeplinească, în calitate de membru permanent al Consiliului de Securitate al ONU, care este garantul păcii și securității internaționale”, potrivit MAE.

Conform sursei citate, România reamintește faptul că nicio achiziție teritorială bazată pe încălcarea dreptului internațional nu poate fi recunoscută și reafirmă sprijinul ferm pentru suveranitatea Ucrainei, precum și pentru integritatea teritorială a acestui stat în granițele sale recunoscute internațional.

Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina Prundea a debutat în presa regională, la „Evenimentul ... vezi toate articolele

Citește și