Prima pagină » Știri externe » Care este singura viețuitoare care se poate regenera în totalitate, inclusiv capul? Este considerată printre cele mai primitive creaturi de pe Pământ

Care este singura viețuitoare care se poate regenera în totalitate, inclusiv capul? Este considerată printre cele mai primitive creaturi de pe Pământ

Care este singura viețuitoare care se poate regenera în totalitate, inclusiv capul? Este considerată printre cele mai primitive creaturi de pe Pământ
Sursa foto: Profimedia images

Unul dintre cele mai ciudate viețuitoare de pe Terra, cunoscut și ca „nemuritorul sub tăișul unui cuțit” datorită capacităților sale remarcabile de regenerare, își are originile printre primele creaturi care au populat planeta noastră.

Tenia Planarian, sau viermii plați planari, sunt considerați printre cele mai primitive creaturi, având doar un sistem nervos. Acești viermi plați, care se găsesc în ecosisteme de apă dulce, marine și terestre, au abilitatea unică de a-și regenera capul dacă este pierdut.

Cu numeroase specii care trăiesc în Marea Britanie și în alte părți ale lumii, acești viermi carnivori se hrănesc cu nevertebrate mai mici, manifestând un comportament interesant în habitatul lor acvatic sau terestru.

Planariile își pot extinde și retrage corpul, iar celulele lor se pot micșora în perioadele fără hrană, astfel încât este dificil să se obțină măsurători exacte.

Aceste creaturi au abilitatea de a se reproduce atât sexual, prin ouă, cât și asexual, prin regenerare. După deteriorare, Tenia Planarian se poate regenera în doi indivizi separați sau poate să-și despartă corpul în două părți care apoi se regenerează.

Un detaliu uimitor este capacitatea lor de a se regenera de la doar 1/200 dintr-o bucată atunci când sunt separate de corpul principal.

Identificarea acestor viețuitoare se face în principal prin poziționarea și cantitatea petelor oculare numite oceli, dar și prin morfologia și culoarea capului.

Aceste vietăți, care au dimensiuni variabile, sunt cercetate în studiile clinice datorită asemănărilor lor cu neurotransmițătorii și genele găsite în organisme superioare, potrivit wildlifetrusts.org.

Absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, Alexandru Toșa a debutat în presă în 2020. Începând din mai 2021 face parte din echipa ... vezi toate articolele

Citește și