Prima pagină » Știri externe » Care este starea ultimului francez ținut ostatic în străinătate, după trei ani de captivitate

Care este starea ultimului francez ținut ostatic în străinătate, după trei ani de captivitate

Care este starea ultimului francez ținut ostatic în străinătate, după trei ani de captivitate
Ultimul francez ținut ostatic în străinătate, Serge Lazarevic, în vârstă de 51 de ani, a fost eliberat marți în Sahel și a declarat că se simte "în formă" în pofida a trei ani de captivitate, relatează AFP.

„Am pierdut aproximativ 20 de kilograme, (…) dar sunt în formă”, a declarat el în cursul serii de marți după o întâlnire cu președintele Nigerului, Mahamadou Issoufou, la palatul prezidențial de la Niamey.

Îmbrăcat în cămașă neagră și pantaloni bej, fostul ostatic era zâmbitor în momentul strângerii mâinii cu președintele Issoufou, potrivit unor imagini difuzate de televiziunea publică din Niger.

„Nici nu îți dă impresia că se întoarce dintr-o încercare atât de dură”, a apreciat ministrul de Externe al Nigerului, Mohamed Bazoum, intervievat de postul de televiziune France 24.

Președintele francez François Hollande a anunțat marți la prânz eliberarea lui Serge Lazarevic. „Ultimul nostru ostatic, Serge Lazarevic, este liber”, „Franța nu mai are niciun ostatic, în nicio țară din lume”, s-a felicitat șeful statului francez.

Franco-sârbul Serge Lazarevic a fost eliberat în regiunea Kidal, în nordul Mali, însă nu se știe când anume și dacă s-a plătit vreo răscumpărare.

După o scurtă trecere pe la Niamey, unde fiica sa a venit să-l întâlnească, el va fi primit de președintele Hollande la întoarcerea în Franța, unde urmează să ajungă miercuri dimineața, în jurul orei 06.30 GMT (08.30, ora României), potrivit Președinției franceze.

Serge Lazarevic a fost răpit de către bărbați înarmați într-un hotel din Hombori, în Mali, la 24 noiembrie 2011, alături de un alt francez, Philippe Verdon, care îl însoțea într-o „călătorie de afaceri”.

Acesta din urmă a fost găsit mort în iulie 2013.

AQMI, care a revendicat răpirea celor doi bărbați, i-a acuzat că sunt agenți ai serviciilor franceze de informații.

Serge Lazarevic a apărut la 17 noiembrie într-o înregistrare video difuzată de AQMI în care spunea în franceză că se simte bolnav și viața îi este pusă în pericol.

François Hollande le-a mulțumit „autorităților din Niger și Mali”, care au colaborat la această eliberare, în special președinților celor două țări, Mahamadou Issoufou (Niger) și Ibrahim Boubacar Keïta (Mali), salutând „angajamentul personal” de care au dat dovadă.

Un „lung calvar s-a încheiat, o viață reluată. Ușurare imensă pentru Serge Lazarevic”, a apreciat într-o postare pe Twitter premierul francez Manuel Valls.

„Franța nu mai are ostatici și nici nu mai trebuie să aibă, ceea ce presupune o mare vigilență. Ceea ce presupune, de asemenea, o mare protecție a intereselor noastre”, a subliniat președintele Hollande.

Oficial, Franța nu plătește direct răscumpărări, dar nu exclude, la fel ca alte state europene, să ofere bani unor țări terțe. Această practică a fost denunțată de Statele Unite.

Trei străini – un suedez, un olandez și un sud-african – sunt în prezent deținuți ostatici în Sahel de AQMI. Ei au fost răpiți pe 25 noiembrie 2011 la Tombouctou, în nordul Mali.

Autor