Prima pagină » Știri externe » Care sunt sursele de finanțare ale Statului Islamic, unul dintre cele mai bogate grupuri teroriste din lume

Care sunt sursele de finanțare ale Statului Islamic, unul dintre cele mai bogate grupuri teroriste din lume

Care sunt sursele de finanțare ale Statului Islamic, unul dintre cele mai bogate grupuri teroriste din lume
Statul Islamic controlează regiuni extinse din Siria și din Irak. La început se credea că grupul este dependent financiar de donațiile primite, în prezent însă liderii acestuia controlează o rețea extinsă de criminalitate .

Statul Islamic (Isis) este o fostă ramură a grupării teroriste Al Qaeda care s-a extins în numeroase zone din Irak și din Siria și s-a transformat în ultima perioadă într-o organizație care se autofinanțează, scrie Wall Street Journal.

Donațiile primite din exterior „pălesc în comparație cu fondurile obținute de ei prin activități ilegale și teroriste”, care generează lunar milioane de dolari, după cum a declarat un oficial al Departamentului de Stat al SUA.

De la baza stabilită în Raqqa, Siria, și până în Mosul, Irak, radicalii suniți ai grupului administrează un întreg sistem de șantaj, taxe de protecție și de răscumpărări primite în schimbul ostaticilor.

În teritoriul pe care îl ocupă, Isis controlează comercializarea petrolului, a grâului și a antichităților, stimulând astfel o piață gri vastă. „Au o economie, mai mult sau mai puțin stabilă, de-a lungul teritoriului lor din Siris și din Irak”, susține și Hasan Abu Hanieh, expert în operațiunile desfășurate de Al Qaeda și de Statul Islamic.

Principalele surse de finanțare ale Statului Islamic (Isis):

– rețelele de șantaj și de criminalitate: jafuri la subsidiarele băncii centrale, obținerea de bani din partea proprietarilor care vor să își țină afacerile deschise sau să mute bunuri, taxă de protecție obținută de la creștini și de la alte minorități pentru dreptul de a locui în teritoriile controlate de Isis.

– ostatici: colectarea răscumpărărilor în schimbul ostaticilor, în special din țăti europene, care au ajuns să contribuie astfel cu zeci de milioane de dolari la Statul Islamic în ultimii ani.

– petrol: vânzarea petrolului din terenurile aflate în regiuni pe care le controlează, petrol care este vândut apoi prin intermediari la traderi din marea piață gri.

– donații: primirea de fonduri de la persoane private, care au scăzut însă în ultimul an.

Citește și