Aviația militară rusă a efectuat miercuri 20 de raiduri aeriene în sud-vestul Siriei, distrugând opt poziții ale rețelei teroriste Stat Islamic, a susținut Ministerul rus al Apărării. Joi, rușii au continuat bombardamentele acestea fiind îndreptate împotriva rețelei teroriste Al-Qaida și a teroriștilor islamiști, în provinciile Idleb (nord-vest) și Hama (centru), a afirmat o sursă siriană din domeniul securității, citată de AFP. „Patru avioane ruse de război au vizat baze ale Jaish al-Fatah (Armata Cuceririi), la Jisr al-Shughur și la Jabal al-Jawiya (în provincia Idleb), și au bombardat de asemenea poziții ale grupărilor armate, baze și depozite de arme din Hawach, în provincia Hama”, a precizat sursa citată. Din Armata Cuceririi fac parte în special Frontul al-Nusra, aripa siriană a al-Qaida, și grupări islamiste ca Ahrar al-Sham.
Comandant al rebelilor antrenați de CIA: O tabără de antrenament, lovită de 20 de rachete rusești
După raiduri, SUA șia exprimat îngrijorarea că atacurile i-au vizat în realitate pe cei care se împotrivesc regimului Bashar al Assad. Senatorul John McCain a fost cel care a afirmat tranșant acest lucru. „Pot confirma la modul absolut că raidurile aeriene au vizat recruți ai Armatei Siriene Libere înarmați și antrenați de CIA; știm situația, pentru că avem oameni pe teren”, a spus el. Hassan Haj Ali, un fost căpitan de armată care conduce acum un grup de opozanți care luptă împotriva lui Bashar al Assad, a spus că tabăra de antrenament din Idleb a rebelilor a fost lovită de 20 de rachete, în două raiduri separate. Potrivit acestuia, unele dintre gărzi au fost rănite ușor în atac. „Rusia contestă pe toată lumea și spune că nu există alternativă la Bashar”, a declarat fostul căpitan antrenat de CIA pentru The Guardian.
Raiduri la periferia orașului Homs. „În această zonă nu sunt deloc teroriști”
Rusia a negat însă că avioanele sale au bombardat alte obiective decât cele ale grupării Stat Islamic în Siria, ministrul de Externe Serghei Lavrov precizând că nu are date despre victime civile, în timp ce Ministerul Apărării a dat publicității imagini din timpul raidurilor.
Informațiile potrivit cărora avioanele ruse de război din Siria nu bombardează obiective ale militanților din gruparea Stat Islamic (SI) sunt „nefundamentate”, a declarat joi ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, după întâlnirea avută miercuri cu secretarul de Stat al SUA, John Kerry, relatează site-ul ibtimes.com. „Au început discuții potrivit cărora au fost răniți civili în bombardamente. Nu avem astfel de date”, a precizat Lavrov, adăugând: „Ne asigurăm, cu grijă, că aceste ținte sunt precise”
Potrivit unor surse din cadrul Ministerului rus al Apărării, aviația militară rusă a atacat poziții teroriste din zona orașului Homs, în sud-vestul Siriei. Conform unui oficial sirian, raidurile aeriene au vizat periferia orașului Homs, în sud-vestul Siriei, o zonă ocupată de membri ai Armatei Siriene Libere (ASL), una dintre forțele militare ale opoziției siriene. „În această zonă nu sunt deloc teroriști”, a declarat sursa siriană.
Regimul Bashar al-Assad, Iranul, Hezbollah și Rusia pregătesc o vastă ofensivă în Siria
Sute de militari iranieni au sosit în Siria în ultimele zece zile pentru a se alătura armatei siriene și militanților Hezbollah într-o ofensivă terestră majoră antiinsurgentă și antiteroristă susținută aerian de Rusia, afirmă surse libaneze citate de site-ul agenției Reuters.
„Raidurile aeriene ruse vor fi urmate în scurt timp de o ofensivă a armatei siriene și a aliaților. Este posibil ca operațiuni majore să aibă loc în zonele Idlib și Hama”, a explicat un oficial militar libanez care cunoaște situația de pe teren.
Conform altei surse, ofensiva va avea obiectul capturării teritoriilor ocupate de insurgenții care luptă împotriva regimului Bashar al-Assad.
Iranul și mișcarea șiită libaneză Hezbollah sunt principalii aliați regionali ai Administrației Bashar al-Assad. Rusia, un aliat internațional al regimului de la Damasc, a inițiat miercuri raiduri aeriene în Siria, vizând, oficial, rețeaua teroristă Stat Islamic. Conform unor surse, aviația militară rusă a atacat poziții insurgente, spre nemulțumirea Statelor Unite și a altor țări occidentale, care oferă susținere opoziției siriene.
„Avangarda forțelor terestre iraniene a ajuns deja în Siria. Este vorba de soldați și ofițeri. Nu sunt doar instructori, este vorba de sute de militari care au echipamente moderne și armament. Vor urma alții”, a spus un alt oficial libanez.
Siria se confruntă, începând din martie 2011, cu revolte reprimate violent și cu un conflict militar între serviciile de securitate subordonate regimului Bashar al-Assad, forțele opoziției și grupuri teroriste, inclusiv organizația sunnită Stat Islamic. Bilanțul conflictului depășește 250.000 de morți.
Bagdadul așteaptă raiduri aeriene ruse împotriva pozițiilor din Irak ale grupului Stat Islamic
Premierul Irakului, Haider al-Abadi, s-a declarat favorabil unei intervenții aeriene a Rusiei împotriva pozițiilor de pe teritoriul irakian ale rețelei teroriste Stat Islamic, relatează site-ul israelian Ynetnews.com. Întrebat dacă a discutat cu Rusia despre posibilitatea lansării unor raiduri aeriene antiteroriste în Irak, Haider al-Abadi a răspuns: „Încă nu”.
„Dar este o posibilitate. Dacă vom primi o propunere în acest sens, o vom analiza, eu aș saluta-o”, a spus premierul Irakului. Rețeaua teroristă sunnită Stat Islamic ocupă vaste regiuni din Irak și Siria, unde a proclamat un „califat islamic”. O coaliție internațională coordonată de Statele Unite efectuează de un an raiduri aeriene împotriva pozițiilor teroriste din Irak și Siria.